Плевнелиев: Да пазим най-ценното – децата


Наш дълг е да пазим истински значимото и ценното – децата, семейството, родината, свободата. Това каза днес в Габрово държавният глава Росен Плевнелиев в словото си по случай 138-годишнината от Шипченската епопея – епичните боеве при Орлово гнездо за отстояването на връх Шипка и за свободата на България, през август 1877 г. По време на речта президентът беше видимо […]

Наш дълг е да пазим истински значимото и ценното – децата, семейството, родината, свободата.

Това каза днес в Габрово държавният глава Росен Плевнелиев в словото си по случай 138-годишнината от Шипченската епопея – епичните боеве при Орлово гнездо за отстояването на връх Шипка и за свободата на България, през август 1877 г. По време на речта президентът беше видимо развълуван.

Шипченската епопея показа, че и в най-трудния момент, и в най-голямата криза българинът ще се изправи и ще повярва в собствените си сили, че и най-тежкото робство и най-голямата мъка не могат да ни сломят и да ни прекършат, заяви той.

По думите на държавния глава ние, българите, сме добри хора, със силен и борбен дух, а в трудните моменти показваме своята духовна сила и здрави морални устои.

Такъв е примерът на опълченците – горди и всеотдайни защитници на свободата и на Родината, каза Плевнелиев и посочи, че така са действали нашите предци – със силата на морала и човещината, когато са защитавали своите братя евреи от изпращане в лагерите на смъртта.

По думите му неслучайно един мъдър президент е казал: „Българите са скромен, но достоен народ. По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа.“

Според президента Росен Плевнелиев нашето поколение има морални сили и задължение да изгради справедлива и просперираща България.

Президентът призова да пазим истински значимото и ценното – децата, семейството, родината, свободата.

В словото си президентът постави акцент на общочовешките ценности и посочи, че нашият идеал е идеалът на Левски за чиста и свята република, нашата цел е изграждане на демократична правова държава и социалноотговорна икономика, а нашият път е европейският.

Националните тържества за отбелязването на 138-годишнината от Шипченската епопея под патронажа на държавния глава. На тържествената вечерна проверка с участието на националната гвардейска част, на централния площад „Възраждане“ в Габрово, президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

Вижте видео от възстановките: 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай