Плащаме за водата, според качеството ѝ


Да плащаме за водата според нейното качество – това предвиждат нови правила за ВиК услугите, които трябва да заработят от догодина, информира Нова ТВ. Ежедневни проверки, за да сме сигурни, че водата в София е годна за пиене. В столицата проблеми с качеството няма, но на други места в страната не е така. „Това, че […]

Да плащаме за водата според нейното качество – това предвиждат нови правила за ВиК услугите, които трябва да заработят от догодина, информира Нова ТВ.

Ежедневни проверки, за да сме сигурни, че водата в София е годна за пиене. В столицата проблеми с качеството няма, но на други места в страната не е така.

„Това, че водата изглежда видимо добре, не означава, че не е микробиологично замърсена или че няма наличие на химични показатели”,

обясни д-р Десислава Драганчева, началник отдел в Държавен здравен контрол, СРЗИ.

Освен лош вид водата в Симеоновград има високи нива на манган и нитрати. Липсва и пречиствателна станция.

„В много малък брой градове в страната качеството на водата е на безупречно ниво и отговаря на изисквания”, заяви Иван Иванов, председател на КЕВР.

А

новите правила казват – ако пиеш лоша вода, ще плащаш по-ниска цена.

По 29 критерия за качество – водата да е безопасна за пиене, да не се губят големи количества по мрежата, да няма спирания, водомерите да са точни. Цената ще се актуализира всяка година спрямо това, което е обещано и изпълнено. А при лошо качество ще пада надолу.

„Както при цената на електроенергията, така и при цената на ВиК услугите, Комисията ще защити обществения интерес”, заяви Иван Иванов.

И затова

КЕВР приема нов социален праг, над който цената не трябва да се вдига.

Той пада от 4 на 2,5% от дохода на член от домакинството. Това означава, че дори доставчикът ни да поиска по-висока цена, регулаторът ще се съобрази със средния доход в района. Например, ако доходът на един член от домакинство е 395 лева, то 2,8 кубика вода в момента не трябва да струват повече от 5,64 лв., а от следващата година –  повече от 3,50 лв.

„С новата наредба, този праг на поносимост слиза още по-надолу, така че очакванията за скокове на водата стават още по-невъзможни”, заяви Иванов.

И сега в някои градове таванът е почти достигнат. Цената на водата в Хасково и областта е сред най-високите в страната – 3 лева за кубик.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай