Пламен Орешарски даде висока оценка на кабинета


Още по темата Орешарски: Мениджъри на държавни фирми се поддадоха на паниката за банкитеПреди 1 ден Борисов: Имам готов проектокабинет в главатаПреди 17 часа Местан: Няма как оставката на правителството да бъде след 25 юлиПреди 1 ден Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко, от […]

Още по темата

  • Орешарски: Мениджъри на държавни фирми се поддадоха на паниката за банките
    Преди 1 ден

  • Борисов: Имам готов проектокабинет в главата
    Преди 17 часа

  • Местан: Няма как оставката на правителството да бъде след 25 юли
    Преди 1 ден

Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко, от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за Блумбърг, излъчено по България он еър.

Той подчерта, че „политическата конюнктура и политическата нестабилност, на която бяхме свидетели в последната една година, трудната работа на парламента – е далеч извън компетенциите на кабинета“.

„Що се касае за несвършената работа,

не можахме да стартираме, макар че направихме много подготовка през този период, някои важни реформи в сферата на здравеопазването, администрацията, които така или иначе трябва да се свършат. Бих призовал следващия кабинет по-експедитивно, при съответна разбира се парламентарна подкрепа, да не изоставя тези задачи“, обясни Орешарски.

„Оставам оптимист, че ще може да направим тази година първа на по-отчетлив икономически растеж след пет години на икономическа депресия“, отбеляза министър-председателят.

„Наблюдаваме макроикономическите данни. До май месец всички те бяха възходящи. Сега очаквам с интерес данните за юни и за юли. Вероятно ще има някакви колебания, но не мисля, че ще са драматични, които да обърнат тенденциите“, добави премиерът.

По думите му икономическият растеж от около 1,5% за първото тримесечие е обнадеждаващ.

„Има и всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за тази година. Наблюдаваме макар и скромен ръст в потреблението, има и ръст в инвестициите, което е предпоставка да се реализира този икономически растеж“, изтъкна Орешарски.

На въпрос за предизвикателствата пред България до края на годината премиерът посичи политическата ситуация.

„Сега ще влезем в период на служебен кабинет, ново правителство, което ще влезе най-вероятно към края на тази година“, отбеляза той.

Според него това може да бъде свързано с известни колебания в приходната част в бюджета, както и с малко допълнителен натиск върху разходната част.

„Така че има известни рискове пред изпълнението на бюджета, но мисля, че са управляеми или остават в границите на управляеми рискове“, каза още Орешарски.

Премиерът е категоричен, че българската банкова система е между най-добре капитализираните и с най-добра ликвидност

измежду банките във всички страни-членки.

„Бяхме свидетели в миналите седмици на психологически натиск върху две от банките.

Сега ситуацията е напълно овладяна, в резултат най-вече на добрата координация с БНБ. Благодарни сме и на много своевременната реакция на ЕК, която одобри нашия инструментариум за подкрепа на банките и го оповести публично. Мисля, е това също допринесе за успокояване на хората. Самият факт, че ликвидният буфер, който мобилизира Министерството на финансите към настоящия момент не е изразходван и аз не очаквам да бъде изразходван, показва, че бяхме свидетели на един своеобразен стрес тест – такъв, какъвто методологично го правеха всички европейски банки през отминалите няколко години. Сега дори след този случай, реален за разлика от другите стрес тестове, ние видяхме, че банковата система може да се справи, дори със собствените си ликвидни ресурси“, заяви Орешарски.

Според премиера аукционът от 1,2 млрд.лв. не е повод за актуализация на бюджета.

„Оценявам като успешно членството на България в ЕС. То е преди всичко нови по-високи стандарти, отворен пазар, свободно влизане на инвестиции и технологии. Това, че не са се реализирали в нашите очаквания, все още не означава, че може да гледаме негативно. Напротив, потенциалът е пред нас“, добави министър-председателят.

По думите му критиките към нашата страна от ЕК в някаква степен са нормални за повечето нови страни-членки. „Аз ги приемам откъм градивната им страна. Това е един добър коректив, който трябва да служи както на кабинета, така и на всички нас от гледна точка на достигане на европейски стандарти в различните сектори. Все още има сектори, в които има още много какво да направим, а пък и не познавам страна, която в първите години на членство да е успяла да свърши всичко“, подчерта Орешарски.

Премиерът твърди, че Южен поток е много важен проект за нашата страна.

„В момента се намираме в състояние на пауза, след като ЕК имаше коментари и забележки в официално писмо. Ще поясня, че това е евентуално начало на наказателна процедура. Държа да отстраним и да уточним с ЕК тези бележки. Много се надявам това да стане в непродължителен срок, така че да може да продължим“, каза още министър-председателят Орешарски.  


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай