Петролът пак стигна $ 100 заради стачка в Норвегия


Мария Генчева | юли 10, 2012 | Коментари 0 Цените на петрола отбелязаха нов скок в понеделник заради стачка на петролните работници в Норвегия, заплашваща да спре нацяло продукцията на суровината в страната, съобщи Ройтерс. Сортът Брент от Северно море достигна над 100 долара за барел. Петролните работници в Норвегия стачкуват трета седмица с искане […]

Цените на петрола отбелязаха нов скок в понеделник заради стачка на петролните работници в Норвегия, заплашваща да спре нацяло продукцията на суровината в страната, съобщи Ройтерс. Сортът Брент от Северно море достигна над 100 долара за барел.

Петролните работници в Норвегия стачкуват трета седмица с искане за по-големи заплати и пенсии. Последните преговори между работници и работодатели, които бяха в неделя, не доведоха до разрешение на кризата. Така страната е заплашена от първото пълно спиране на петролната индустрия от 25 години насам. Норвегия е най-големият доставчик на нефт за западна Европа. Заради стачката досега производството е намаляло с 13 % и вече се е отразило на доставките. При сериозна криза правителството може да се намеси и принудително да сложи край на стачката, но засега няма такива планове, обяви говорител на министерството на труда. Най-големият петролен оператор в страната Statoil обяви, че спира производството от полунощ във вторник.

Заради тревожната ситуация цената на сорта Брент с доставка през август на пазарите в понеделник се увеличи с 2,13 долара до 100,32 долара за барел, като във върховия си момент достигна 101,6 долара за барел. Американският лек суров с доставка през август поскъпна с 1,54 долара до 85,99 долара за барел.

Публикувано в : ИнтересноФинансови новини

Тагове:


Инстрейд Застрахователен брокер

Отбелязано с:  

Коментирай