Песков: Путин е обезпокоен от ситуацията в Източна Украйна


Президентът на Русия Владимир Путин е крайно обезпокоен от ситуацията в Донбас и призовава страните в конфликта да прекратят бойните действия. Това заяви днес по повод провала на мирните преговори в Минск говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Друг източник от президентската администрация, пожелал анонимност, каза, че е съгласен с твърдата позиция, отстоявана […]

Президентът на Русия Владимир Путин е крайно обезпокоен от ситуацията в Донбас и призовава страните в конфликта да прекратят бойните действия. Това заяви днес по повод провала на мирните преговори в Минск говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Друг източник от президентската администрация, пожелал анонимност, каза, че е съгласен с твърдата позиция, отстоявана в беларуската столица от „опълченците“, както и с днешните им заявления. По думите му „на фона на случващото се, на фона на широкомащабните бойни действия, е трудно да не се съгласим с тяхната (на бунтовниците) логика и тяхната твърда позиция е напълно възможно да бъде разбрана“. Според представителя на Кремъл присъствалият на преговорите в Минск руски посланик в Украа Михаил Зурабов положил много усилия да склони „опълченците“ да продължат преговорите. Но „в настоящата ситуация всеки потенциал на влияние има своите предели“, добавил чиновникът, цитиран от ТАСС.

Ръководството на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) не изключва необходимостта от разполагане на мироопазващи сили след прекратяването на огъня в Източна Украйна и очертаването на разделителна линия между страните в конфликта.

Това заяви днес представителят на ДНР на минските преговори Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

Пушилин коментира, че ако Вашингтон достави на Киев нападателни оръжия, това ще влоши ситуацията и войната ще бъде продължителна.

По думите му по време на конфликта в Донбас са загинали 7000 души, 80-90 процента от които цивилни. Той окачестви като „имитация“ преговорите с правителството на Украйна, но каза, че в ДНР се готвят списъци за размяна на пленници с украинската страна. Пушилин заяви, че „опълченците“ освобождават пленници само под формата на размяна, и обвини властите в Киев, че събирали пари от роднини на пленниците като откуп, за да бъдат освободени, съобщи ТАСС.


VESTI.bg

Коментирай