Патриархът: Да направим място в сърцата си за Господ


В усилните времена, в които продължава да живее нашият свят и днес повече от две хилядолетия след откриването на великата тайна на благочестието, всички ние имаме още по-голяма нужда да се завръщаме всеки ден и всеки миг от своя живот към раждащия се днес Богомладенец. Та укрепени от вярата си в Него и в Неговата […]

В усилните времена, в които продължава да живее нашият свят и днес повече от две хилядолетия след откриването на великата тайна на благочестието, всички ние имаме още по-голяма нужда да се завръщаме всеки ден и всеки миг от своя живот към раждащия се днес Богомладенец.

Та укрепени от вярата си в Него и в Неговата неизменна божествена подкрепа, да черпим още и още от даром предоставените ни в Неговата света Църква благодатни сили, които единствени могат да ни помагат и да ни укрепват в нашата всекидневна борба.

Това се казва в патриаршеското и синодално Рождественско послание, огласено на Светата литургия за Рождество Христово, отслужена от патриарх Неофит в храма „Св. Александър Невски”.

И, укрепени от тази вяра и от нашата надежда,

да насочим своята любов към Бога и нашите ближни: към гладните, жадните и странниците (Мат. 25:35), към обезверените и обезнадеждените,

та да заслужим благословението на Отца и да се окажем верни Христови ученици и достойни наследници на Неговото царство, призовават в посланието Негово светейшество и митрополитите на БПЦ.

Те отправят и зов към вярващите да насочат мислите си към святата Витлеемска нощ, към пещерата и яслите, където се ражда Спасителят на света.

Нека последваме и ние пастирите и мъдреците, които Му се поклониха, и „като въздигнем сърцата си нагоре”, заедно с цялата Негова Църква, в единомислие, с едно сърце и душа да възпеем Неговото идване в света: „Величаем Те, Жизнодавче Христе, Който днес, заради нас, се раждаш в плът от Безневестната Пречиста Дева Мария!” (Величание на Утринната на Рождество).

И като оставим настрана „всяка житейска грижа”, „да приемем Царя на всичко”, да направим в душите и в сърцата си място за Този, Който в този ден тихо и смирено идва сред нас, заради нашето спасение,

се призовава в Рождественското послание.

В него се припомня, че вече две хилядолетия на границата между старата и новата година целият свят и цялото творение смирено притихват пред най-дивната и най-чудна от всички тайни на Божието домостроителство: раждането по плът на Божия Син и наш Спасител – Господ Иисус Христос. Бог се ражда от утробата на благословената Дева, за да спаси човека от греха, тлението и смъртта, и отново да разтвори пред него затворените някога – поради непослушанието му – врати на рая, се посочва в Рождественското послание на патриарха и Светия синод на БПЦ.

В него се отбелязва също, че Светата Църква в този пресветъл ден пее: „Днес се ражда Свръхестественият. Небето слиза на земята и Слънцето на правдата огрява помрачения от греха свят. Днес настъпва дългоочакваната от човечеството „благоприятна Господня година” (Ис. 61:2; срв. Лука. 4:19) и цялото Небесно войнство, удивено от случващото се, възпява: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука. 2:14).

В празничното послание патриарх Неофит и митрополитите от БПЦ отправят и поздрав-благослов към „всички наши духовни чеда в Родината и извън нея, и молитвено им благопожелават благодатта, мирът и любовта на раждащия се днес Господ Иисус Христос, и общението в Светия Дух, да бъдат с всички нас”.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай