Парламентът окончателно одобри заем от 1,5 млрд. евро


Парламентът окончателно одобри договора за заем в размер на 1,5 млрд. евро на първо и второ четене по време на днешното пленарно заседание. Това ще позволи на финансовия министър Владислав Горанов да финализира сделката по новия дълг до края на годината. Заемът ще бъде отпуснат под формата на мостово финансиране от 4 банки – „Ейч […]

Парламентът окончателно одобри договора за заем в размер на 1,5 млрд. евро на първо и второ четене по време на днешното пленарно заседание.

Това ще позволи на финансовия министър Владислав Горанов да финализира сделката по новия дълг до края на годината.

Заемът ще бъде отпуснат под формата на мостово финансиране от 4 банки

„Ейч Ес Би Си“,„Сосиете Женерал“, „Ситибанк“ (клон Лондон) и „Уникредит Булбанк“ – в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори, и „Уникредит Банк“ (клон Лондон) – в ролята на агент.

Предвижда се той да бъде погасен с постъпления от планирана емисия държавни ценни книжа на външните пазари през 2015 г. в рамките на средносрочна програма за емитиране на ДКЦ на международните капиталови пазари.

Срокът на заема е шест месеца с възможност за удължаване с още шест.

Средствата от него ще се използват за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очакванията за по-висок дефицит, необходимостта от предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и за обезпечаване на ликвидна подкрепа, се посочва в мотивите.

В рамките на дебатите по ратификацията Янаки Стоилов, депутат от „БСП лява България“, заяви, че

страната е на прага на критична финансова ситуация.

По думите му за погасяване на този заем в следващите години всеки български гражданин ще трябва да плати над 3400 лв. Той отбеляза, че през последните години се говори как левицата свободно харчела, когато била на власт, но според него, когато социалистите са управлявали, е имало намаляване на държавния дълг.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че всяко управление на БСП свършва със свръх дефицит и икономическа криза.

„Дефицитът за всяка една година се финансира с дълг. Наследството, което БСП остави, сега се финансира с дълг.

Така е устроена финансовата система“, обясни Димитров.

Според социалиста Румен Гечев България влиза в дългова спирала. По думите му нито лев от този дълг няма да отиде в българската икономика. „Това е основен проблем на дълговата политика“, каза Гечев.

ДПС гласува „въздържал се“ в пленарната зала.

„Проблемът не е дългът, притеснително е това, че вземането на дълг става навик и това е най-лесният начин за решаване на проблемите на държавата.

Всеки заем трябва да води до увеличение на БВП с определен процент и това е гаранция за неговата ефективност. В противен случай всеки заем има опасни последици“, аргументира се Алиосман Имамов.

В подкрепа на ратификацията гласуваха от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, против бяха от „БСП лява България“ и „Атака“, а от ДПС и БДЦ се въздържаха.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай