Папата: Мюсюлманските лидери да осъдят терора


Папа Франциск призова днес всички мюсюлмански религиозни, политически и интелектуални лидери „ясно“ и недвусмислено да осъдят ислямисткия тероризъм. На пресконференция в самолета на път от Истанбул за Рим папата заяви в отговор на въпрос за тероризма на джихадистките групи и „ислямофобията“, която той поражда, че е настоял за това осъждане на срещата си турския президент […]

Папа Франциск призова днес всички мюсюлмански религиозни, политически и интелектуални лидери „ясно“ и недвусмислено да осъдят ислямисткия тероризъм.

На пресконференция в самолета на път от Истанбул за Рим папата заяви в отговор на въпрос за тероризма на джихадистките групи и „ислямофобията“, която той поражда, че е настоял за това осъждане на срещата си турския президент Реджеп Ердоган в петък.

Казах му, че би било добре всички мюсюлмански водачи в света – политически, религиозни и университетски – ясно да осъдят това насилие, което вреди на исляма, посочи папата.

„Това би помогнало на мнозинството от мюсюлманите, ако дойде от устата на политическите лидери, религиозните водачи, учените. Ние всички се нуждаем от глобално осъждане на този феномен, отбеляза той.

„Вярно е, продължи папата, че тези актове, не само в този регион (Ирак, Сирия), но също и в Африка, предизвикват отблъскване: „Това ли е ислямът! Аз съм гневен“. И толкова много мюсюлмани са обидени и казват: „Ние не сме (като) тези хора, Коранът е пророческа книга на мира“.

Папа Франциск осъди тези, които „казват, че всички мюсюлмани са терористи“. Според него това не е вярно, „както не може да се каже, че всички християни са фундаменталисти“.

Той осъди и „християнофобията“: Ислямистите „преследват християните в Близкия изток – те трябва да напуснат, губейки всичко, или плащайки данък“. А в някои страни, добави той, някои служители „преследват християните с бели ръкавици“, без да се прибягва до насилие, но с духа на бюрокрацията, „като че ли не искат да остане нито един християнин в тези страни“, добави той, без да уточни за коя страна става въпрос.

Папата цитира мюсюлмански дипломат, който му казал, че „междурелигиозният диалог е достигнал до края си“. „Ние трябва да направим качествен скок“, заяви папата. Той призова освен за диалог между интелектуалците, и за диалог между „религиозни хора от различни изповедания“ за техния религиозен опит. 

Лидерите на католическата и православната църква поискаха днес да се сложи край на жестокото преследване на християни в Близкия изток

и призоваха за диалог с мюсюлманите в името на постигането на мир и справедливост в региона.

Папа Франциск и духовният лидер на православните християни, Вселенският патриарх Вартоломей Първи, издадоха съвместна декларация днес в края на посещението на Франциск в Турция, по време на което папата се помоли в една от най-известните джамии в Истанбул.

„Ужасното положение на християните и всички страдащи в Близкия изток изисква не само нашите постоянни молитви, но и подходящ отговор от страна на международната общност“, се посочва в декларацията.

В документа пише също: „Вдъхновени от общите ценности и обединени от истински братски чувства, мюсюлманите и християните са призовани да работят заедно в името на справедливостта, мира и уважението към достойнството и правата на всеки човек“.

Папата завърши днес тридневното си посещение в Турция с литургия по повод Андреевден заедно с патриарх Вартоломей в православната църква „Свети Георги“, а след това ще се срещне с млади бежанци от Сирия, Ирак и други зони на конфликт.

Безразличието към страданията на места като Близкия изток и Украйна е една от големите трагедии на нашето време„,

заявиха още двамата духовни водачи. „Много от нашите братя и сестри са преследвани и принуждавани да напуснат домовете си. Изглежда дори, че стойността на човешкия живот е изгубена, че човекът вече няма значение и може да бъде жертван заради други интереси. И трагичното е, че всичко това се приема с безразличие от много хора“, се посочва в изявлението.

Папа Франциск заяви по-рано днес, че ислямските бойци в Сирия и Ирак извършват „много тежък грях срещу Бог“ и призова за междурелигиозен диалог и съвместни действия за слагане на край на конфликтите. „Отнемането на мира на хората, извършването на всякакви актове на насилие, особено когато са насочени срещу най-слабите и беззащитните, е много тежък грях срещу Бог“, подчерта Светият отец по време на днешната служба.

Папата осъди атентата в петък срещу молещи се мюсюлмани в голяма джамия на севернонигерийския град Кано, при която бяха убити над сто души.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай