Панаирът „Шешел“ остава в Сърбия до есента


Лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел ще радва шовинистите, ще провокира Запада и съседните страни и ще вдига скандали из Сърбия поне още няколко месеца, пише белградският вестник „Блиц“. Според информации от сръбското правителство не бива да се очаква, че Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия ще иска официално от Белград да върне […]

Лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел ще радва шовинистите, ще провокира Запада и съседните страни и ще вдига скандали из Сърбия поне още няколко месеца, пише белградският вестник „Блиц“.

Според информации от сръбското правителство не бива да се очаква, че Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия ще иска официално от Белград да върне Шешел в Схевенинген чак до произнасянето на присъдата му, което се очаква да се случи през септември. Едва тогава ще бъде възможно Сърбия да предаде Шешел или като го арестува, или като се договори с него да се върне мирно в Хага. Дотогава трибуналът трябва да събере пълната документация за здравословното състояние на Шешел.

Шешел, който е заподозрян в набиране на полувоенните сили по време на войните на Балканите, бе освободен през ноември 2014 г. за лечение в Сърбия при условие да няма връзки със свидетели или жертви и че ще се завърне в трибунала, ако бъде призован. Лидерът на радикалите обаче заяви на пресконференция, след като пристигна в Белград, че няма да се завърне доброволно в Хага.

В петък Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия поиска мнението на лекарите за здравословното състояние на Шешел, преди да реши дали да го върне в Хага. Но тъй като

Шешел изрично забрани на лекарите си да предадат на Хага тази документация,

може да се очаква цялата процедура да продължи няколко месеца, пише „Блиц“. Лекарят на Шешел доктор Милован Боич изрази за вестник „Новости“ готовност да замине за Хага и да свидетелства под клетва за здравословното състояние на своя пациент, който не разрешава новите медицински документи да бъдат предадени на Хага.

Боич заяви, че няма да занесе в Хага нито един документ за здравословното състояние на Шешел, защото няма разрешението му, но ще отговори на всички въпроси на съда. „Не ми е необходимо разрешението на Шешел да отида в Хага. Той може да се произнесе само за предаването на документите, а аз мога да отида на свидетелствам“, каза Боич, който е ръководител на лекарския екип на Шешел.

Същевременно лекарят заяви за вестник „Данас“, че

здравословното състояние на пациента му се е влошило,

откакто е излязъл от затвора на Хагския трибунал. „Освен двете метастази на черния дроб открихме нови израстъци, които изискват спешна химиотерапия. Трябваше да започнем с това още преди две седмици, но той не се съгласи заради натиска от страна на главния прокурор на Хагския трибунал Серж Брамерц“ да бъде върнат в Хага, каза д-р Боич.

Според него лидерът на радикалите заявил, че ако Сърбия го върне в Хага, ще откаже там каквато и да е терапия, включително ще спре да взима и основните лекарства.

Д-р Боич каза още, че пациентът му има карцином на дебелото черво, „на останалото неоперирано място“, две метастази в черния дроб и „нови промени на черния дроб, които налагат спешна химиотерапия“. Терапията трябва да продължи около 36 седмици, след което най-вероятно би последвала нова операция, казва д-р Боич за „Данас“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай