Отпадат направленията на хартиен носител


Направленията за преглед при специалист отпадат като хартиен носител. На тяхно място идват електронни здравни карти. Възможността да няма направление, независещо от вас, ще престане да съществува. Това заяви здравният министър Петър Москов, който участва в дебат, посветен на здравната реформа. Изработва се нов начин за остойностяване на труда на лекарите, съобщи Москов. По думите му […]

Направленията за преглед при специалист отпадат като хартиен носител. На тяхно място идват електронни здравни карти. Възможността да няма направление, независещо от вас, ще престане да съществува. Това заяви здравният министър Петър Москов, който участва в дебат, посветен на здравната реформа.

Изработва се нов начин за остойностяване на труда на лекарите, съобщи Москов.

По думите му това ще засегне основно работещите в болниците. Остойностяването на труда ще се извършва чрез квалификационна скала, както и чрез вътрешно оценяване – в гилдията, по ясни и обективни критерии. Москов посочи, че оценяването няма да се базира на количество преминали пациенти.

Лекарското съсловие трябва да наложи критериите за качество, а не здравната каса или агенция „Медицински одит“, каза директорът на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Министър Москов представи и концепция за развитие на здравеопазването, в която бяха включени промени в спешната помощ, болничната помощ, лекарствената политика. Предстои закупуване на 600 линейки за центровете за Спешна медицинска помощ, като 400 от тях ще бъдат закупени със средства по европейски програми, а останалите от държавния бюджет, каза Москов.

Той допълни, че част от дейностите, извършвани сега в болничната помощ, ще бъдат прехвърлени в доболничната помощ, където за тях ще са необходими по-малко средства.

В края на пролетта се предвижда и да заработят електронни търгове за лекарства, чрез които болниците ще набавят нужните им медикаменти.

Минималната заплата на новозавършил лекар в България трябва да бъде 1500 лв., каза главният секретар на БЛС Димитър Ленков. По думите му трябва да се сложи край на диспропорциите в лекарските заплати в държавните и общинските болници.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай