Откриха тефтер на 100 години в Антарктида


Изследователят Робърт Фалкън Скот е загинал през 1912 г. по време на експедиция в Антарктида, но историята му живее в артефакти, които учените продължават да откриват в ледовете на замръзналия континент. Най-новото откритие е тефтерче на 100 години на един от членовете на експедицията на Робърт Скот, съобщи Си Ен Ен. В него изследователят Джорд […]

Изследователят Робърт Фалкън Скот е загинал през 1912 г. по време на експедиция в Антарктида, но историята му живее в артефакти, които учените продължават да откриват в ледовете на замръзналия континент.

Най-новото откритие е тефтерче на 100 години на един от членовете на експедицията на Робърт Скот, съобщи Си Ен Ен. В него изследователят Джорд Левик описвал снимките си.

Бележникът е намерен след топенето на снега край базата „Тера нова“, наречена на името на кораба, превозвал през 1911 г. Скот и участвалите около 60 души в експедицията му.

Написаното вътре и сега може да бъде прочетено. Тефтерчето е един от 11-те хиляди артефакта, намерени след трагичния край на експедицията.

Написаното в бележника и сега може да бъде прочетено.

Експедиция „Тера Нова“

Източник: Getty Images/Guliver

„Тера Нова“, официално известна като Британска Антарктическа Експедиция 1910, е катастрофалната експедиция на Робърт Фалкън Скот, който, опитвайки се да стане първият човек, стъпил на Южния полюс, загива трагично заедно с целия си отряд.

Експедицията влиза в надпревара с екип от норвежки изследователи; Скот достига Южния Полюс с четирима другари на 17 януари 1912 само за да установи, че норвежците, водени от Роалд Амундсен, са ги изпреварили с 33 дни.

Зловещата участ на британците се разкрива от намерените осем месеца по-късно записки и снимки от пътешествието.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай