Откриха сърце от древни звезди в Млечния път


Астрономи откриха куп от древни звезди в центъра на Млечния път с помощта на инфрачервения телескоп „Виста“ (VISTA) на Европейската южна обсерватория, съобщи ЮПИ. За пръв път звезди тип RR Lyrae са открити в нашата галактика RR Lyrae са променливи звезди, свързани най-вече със звездни популации на най-малко 10 млрд. години. Откриването им в центъра на Млечния път […]

Астрономи откриха куп от древни звезди в центъра на Млечния път с помощта на инфрачервения телескоп „Виста“ (VISTA) на Европейската южна обсерватория, съобщи ЮПИ.

За пръв път звезди тип RR Lyrae са открити в нашата галактика

RR Lyrae са променливи звезди, свързани най-вече със звездни популации на най-малко 10 млрд. години. Откриването им в центъра на Млечния път навежда на мисълта, че галактиката е формирана от сливане на първични звездни купове.

Тъй като повечето галактични центрове са „гъсто населени“, е трудно да се изследват. За щастие на астрономите центърът на Млечния път е достатъчно близо, за да може да бъде проучен.

Звездите тип RR Lyrae често са затъмнени от светлината на по-млади и по-ярки звезди и от облаци прах. 

Учените се надяват, че откриването на десетина звезди тип RR Lyrae в пренаселения център на Млечния път ще помогне на астрономите да създадат модел на формирането на галактични изпъкналости – древни плътни сърцевини, открити в центъра на повечето спирални галактики.

„Откриването на звезди тип RR Lyrae в центъра на Млечния път е от значение за формирането на галактично ядро“, заяви астрономът Родриго Контрерас Рамос от университета на Чили.

Според него събраните данни подкрепят теорията, че централната изпъкналост е била създадена от няколко глобуларни купа, които се слели.

Докато някои астрономи смятат, че галактичните изпъкналости се дължат на сливане на глобуларни купове, други твърдят, че са се формирали вследствие на акреция на газ. Но откриването на звезди тип RR Lyrae подкрепя теорията за сливане.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

Научете още интересни неща за:

Млечният път притежава „скрит“ скелет

Засякоха рекордно мощно изригване на черната дупка в Млечния път

Млечният път обитава „неизмерим рай“

Млечният път е по-малък, отколкото се смяташе досега


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай