Откриха рекордно находище на шистов нефт в САЩ


Най-голямото находище на шистов петрол в историята беше открито в западната част на щата Тексас. Службата за геоложки проучвания на САЩ обяви, че запасите във „Вълчия бивак” (Wolfcamp) се оценяват на 20 млрд. барела нефт, 400 млрд. куб. метра природен газ и 1.6 млрд. барела газов кондензат. Добивът на газ и петрол = земетресения Бумът […]

Най-голямото находище на шистов петрол в историята беше открито в западната част на щата Тексас.

Службата за геоложки проучвания на САЩ обяви, че запасите във „Вълчия бивак” (Wolfcamp) се оценяват на 20 млрд. барела нефт, 400 млрд. куб. метра природен газ и 1.6 млрд. барела газов кондензат.

Добивът на газ и петрол = земетресения

Бумът на шистовия газ в Европа губи инерция

Новото находище е три пъти по-голямо от откритото през 2013 г в Бейкън, „Три Форкс”.

„Вълчия бивак” има най-големите запаси от шистов петрол, намирани някога в САЩ, по данни на Службата за геоложки проучвания.

„Фактът, че това е най-голямото откритие, което сме правили, само идва да покаже, че дори и в области, където са произведени милиарди барели петрол, все още има потенциал да намерите още милиарди,” посочват от Службата за геоложки проучвания.

Въпреки че т. нар. „шистова революция”, която удвои добива на петрол в САЩ, реално беше осъществена по време на мандата на настоящия президент Барак Обама, има реална опасност тя да се разрасне при новата администрация на Доналд Тръмп.

По време на кампанията си милиардерът заяви, че ще премахне ограниченията за добив на нефт, наложени от предшественика му.

Счита се, че добивът на шистов нефт и газ води до редица екологични проблеми, сред които земетресения и замърсяване на подпочвените води.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай