Откриха около 500 екзокомети около една и съща звезда


Френски астрономи изследваха близо 500 екзокомети около звездата Бета Пикторис (Beta Pictoris), която се намира на около 63 светлинни години от Слънцето, предаде Франс прес. Става въпрос за най-голямото преброяване на екзокомети в една и съща екзопланетна система. Екзокометата е комета, орбитираща около звезда, която се намира извън Слънчевата система. „За пръв път статистическо изследване […]

Френски астрономи изследваха близо 500 екзокомети около звездата Бета Пикторис (Beta Pictoris), която се намира на около 63 светлинни години от Слънцето, предаде Франс прес. Става въпрос за най-голямото преброяване на екзокомети в една и съща екзопланетна система.

Екзокометата е комета, орбитираща около звезда, която се намира извън Слънчевата система.

„За пръв път статистическо изследване позволи да се определят формата и орбитата на голям брой екзокомети – заяви ръководителят на изследването Флавиен Кифер от Института по астрофизика в Париж. – То хвърля светлина върху механизми в Слънчевата система, които са започнали да функционират малко след формирането й преди 4,6 милиарда години.“

Бета Пикторис е млада звезда. Тя е на около 20 милиона годни и е обградена от голям диск от материя, включително от газ и прах, които произхождат от изпарения от комети и сблъсъци между астероиди.

Учените са на мнение, че това е добър пример за млада планетна система, напомняща онова, което е представлявала Слънчевата система малко след образуването ѝ.

Подробните наблюдения на екзокометите около Бета Пикторис носят ключова информация за опознаване на процесите в този тип млади планетни системи, отбелязаха учените.

Френският екип анализирал над 1000 наблюдения, извършени между 2003 г. и 2011 г. с помощта на спектрограф на телескопа на Европейската южна обсерватория в Ла Сия в Чили.

При анализа си учените констатирали съществуването на две отделни „семейства“ екзокомети. Първото включва древни екзокомети, които се отличават с разнообразните си орбити и слабите си емисии от газ и прах. Във второто попадат по-активни екзокомети, които имат сходни орбити. Тези екзокомети вероятно са произлезли от разпадането на обект, чиито размери са били по-големи от техните.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай