Откриха над 150 вида непознати животни в Бразилия


Бразилският изследователски институт към музея по естествена история „Емилио Гоелди“, който се занимава с изучаването на Амазония, съобщи, че в Амазонската джунгла са открити 155 нови вида животни и 14 неизвестни досега на науката растения, предаде РИА „Новости“. По информация на местни медии, откритията са направени от учените през последните четири години. Повечето от новите […]

Бразилският изследователски институт към музея по естествена история „Емилио Гоелди“, който се занимава с изучаването на Амазония, съобщи, че в Амазонската джунгла са открити 155 нови вида животни и 14 неизвестни досега на науката растения, предаде РИА „Новости“.

По информация на местни медии, откритията са направени от учените през последните четири години.

Повечето от новите животни са паякообразни. Има обаче и риби, птици, влечуги, които специалистите описват за пръв път.

Единственият бозайник сред новите видове животни е неголяма маймуна, кръстена на района, който обитава – на бразилския щат Рондония – Mico rondoni.

Миналият месец пък германски биолози откриха в САЩ непознат вид мравка, която улавя някои от братовчедите си, за да ги превърне в роби, като използва техники на инфилтриране, достойни за нинджите.

Видът от рода Темноторакс, който обхваща стотици различни мравки, живеещи по дърветата или по горската пръст, е наречен Пилагенс заради погромите, които прави върху мравуняци на други видове, за да си осигури роби.

За разлика от известните мравки-робовладелци в басейна на Амазонка, които изпращат на терен по 3000 войника, за да вземат пленници, Темноторакс предпочитат да го правят тайно, пестейки средства. Ударите им са насочени главно към два други близки вида, които живеят в орехи или жълъди, приличащи на истински замъци с лесен за отбрана вход от 1 мм.

Грабливата мравка е малка – средно 2,5 мм. Затова обсегът на действията й е ограничен до няколко квадратни метра. Тя
предпочита не да атакува с много воини, а да се инфилтрира.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай