Откриха кога неандерталците са изчезнали от Иберия


Ново изследване показва, че неандерталците са изчезнали от Иберийския полуостров, смятан доскоро за последното им убежище, преди около 45 000 години, съобщава сп. „Сианс е авнир„. Това означава, че те са изчезнали от Иберийския полуостров по-рано, отколкото от останалата част от Европа. До неотдавна се смяташе, че този регион е бил последното им убежище преди […]

Ново изследване показва, че неандерталците са изчезнали от Иберийския полуостров, смятан доскоро за последното им убежище, преди около 45 000 години, съобщава сп. „Сианс е авнир„.

Това означава, че те са изчезнали от Иберийския полуостров по-рано, отколкото от останалата част от Европа.

До неотдавна се смяташе, че този регион е бил последното им убежище преди 32 000 или 24 000 години.

През август 2014 г. международен екип прецени, че неандерталците вероятно са изчезнали от лицето на планетата преди 39 000 – 41 000 години.

Заключенията на учените, които бяха публикувани в сп. „Нейчър“, бяха базирани върху датиране на 200 проби от кости, раковини и въглища от около 40 обекта в различни страни – от Русия до Испания.

Този път изследователи от Тенерифе ползвали термично или оптично стимулирана луминисценция, за да направят нова преценка на находки от обекта Ел Салт в Аликанте в югоизточната част на Испания, където са открити сечива, кости от дивеч, следи от огньове, зъби от неандерталци. Така установили, че обектът е бил обитаван преди 60 000 години.

След това пребиваванията на неандерталци там станали по-редки и обектът бил изоставен преди около 45 000 години. Всъщност през тази епоха в района и съседните области имало голяма суша.

За пръв път изследователи датират директно останки от неандерталци.

Получените резултати навеждат на мисълта, че в този регион неандерталците са изчезнали по-рано, отколкото се смяташе досега – преди около 45 000 години.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай