Откриха гигантска „гъба на безсмъртието“ в Китай


В Южен Китай (автономен район Гуанси-Чжуан) е била открита огромна гъба линчжи, която в страната наричат „гъба на дълголетието“ или „гъба на безсмъртието“. Диаметърът ѝ е бил 107 см, а теглото – 7,5 кг, съобщи в. „Дейли мейл„. Гъбата линчжи се използва от повече от 2000 години в китайската традиционна медицина. Смята се, че е […]

В Южен Китай (автономен район Гуанси-Чжуан) е била открита огромна гъба линчжи, която в страната наричат „гъба на дълголетието“ или „гъба на безсмъртието“. Диаметърът ѝ е бил 107 см, а теглото – 7,5 кг, съобщи в. „Дейли мейл„.

Гъбата линчжи се използва от повече от 2000 години в китайската традиционна медицина. Смята се, че е много полезна за здравето.

„Гъбата на безсмъртието“ е била открита от местния жител Вей Фанин, собственик на магазин. Той много се гордее с находката си и още не е решил дали ще продаде гъбата, която специалисти вече са оценили на 900 долара.

Линчжи или рейши, както още е известна, трудно се поддава на култивиране и по тази причина дълго време е била достъпна само за китайския елит. Смятало се, че тя е свещена и е израснала за пръв път на сакрално място – в „градината на безсмъртието“, който, според легендата, се е намирала на остров край бреговете на Китай.

Гъбата се използва за сваляне на високо кръвно налягане, за лечение на алергии и астма, за борба с разпространението на раковите клетки и дори за забавяне на процеса на стареене.

Експерти от Китайската академия на науките твърдят, че полизахаридите и тритерпените в състава ѝ са ключови за поддържане на жизнените функции на човешкия организъм.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай