Откраднаха исторически надпис от концлагер в Германия


Вратата от ковано желязо с надписа „Arbeit Macht Frei“ (Работата те прави свободен) е откраднат от бившия нацистки концентрационен лагер Дахау, близо до Мюнхен, обяви в неделя полицията. Кражбата е установена в неделя рано сутринта и най-вероятно е била извършено през нощта срещу неделя между 23:45 и 5:30 часа, съобщава баварската полиция в комюнике.Неизвестният извършител, […]

Вратата от ковано желязо с надписа „Arbeit Macht Frei“ (Работата те прави свободен) е откраднат от бившия нацистки концентрационен лагер Дахау, близо до Мюнхен, обяви в неделя полицията.

Кражбата е установена в неделя рано сутринта и най-вероятно е била извършено през нощта срещу неделя между 23:45 и 5:30 часа, съобщава баварската полиция в комюнике.
Неизвестният извършител, или извършители, е трябвало да се прехвърлят през главния вход. Те са откраднали историческата врата от ковано желязо с размери два на един метър. След това са я отнесли, вероятно с превозно средство, в неизвестна посока, според полицията.
При първите огледи не са открити следи в района, полицията търси свидетели.
Президентът на Баварската фондация за паметни места е депутатът от консерваторите Карл Фрелер. Той говори за „осъдителен акт“, според коментарите, предадени от германската информационна агенция ДПА.
Историческото място не разполага с охранителна система, но се контролира от патрул. Кражбата е осъществена между две негови обиколки.
Концентрационният лагер е открит преди 80 години на 22 март 1933 година на няколко километра от Мюнхен, в мирното градче Дахау. Това става само два месеца след като Адолф Хитлер става райхсканцлер. Първият лагер, който става модел за другите, първо е бил предназначен за затваряне на политически противници.
Над 206 хиляди затворници от повече от 30 страни са преминали оттам. Убити или умрели от изтощение, глад и болести са над 41 хиляди от тях. Лагерът е освободен от американските войски на 29 април 1945 година. Всяка година музеят се посещава от 800 хиляди души от цял свят.
През декември 2009 година оригиналният надпис със същия текст бе откраднат от бившият концентрационен лагер Освиенцим (Аушвиц) в Полша. Извършителят на кражбата бе 34-годишен бивш неонацистки лидер от Швеция, Андерс Хьогстрьом (Anders Högström). През декември 2010 година той получи присъда от 2 години и 8 месеца. Надписът бе възстановен през 2011 г., след като бе открит срязан на три части.
Кражбата тогава предизвика силна реакция по целия свят. /АФП /


VESTI.bg

Коментирай