Осман Октай: Среща между Местан и Ердоган е лош знак


„Ако е имало такава среща по време на предизборна кампания, това е изключително лош знак“, коментира пред Нова ТВ Осман Октай за тайнствената среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и лидера на ДПС Лютви Местан, за която съобщиха турски медии. „Ако турските власти се ангажират в полза на една политическа партия, това не е […]

„Ако е имало такава среща по време на предизборна кампания, това е изключително лош знак“, коментира пред Нова ТВ Осман Октай за тайнствената среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и лидера на ДПС Лютви Местан, за която съобщиха турски медии.

„Ако турските власти се ангажират в полза на една политическа партия, това не е в полза на двустранните отношения“, коментира Осман Октай.

Той припомни, че политически лидери, които пристигат от Западна Европа, също се ангажират с българските политически партии – ПЕС с БСП, ЕНП – с ГЕРБ.

Запитан дали 150-те секции в Турция трябва ни притесняват, Октай заяви, че първо всеки български гражданин където и да се намира трябва да има право да гласува.

„Друг е въпросът как се употребява това право в България, но особено в чужбина. Доколко нашите власти имат контрол върху секциите, доколко се фалшифицират протоколите“, коментира Октой.

По думите му

сериозен брой гласове от Турция за българските избори идват от 2001 г. насам, откогато Реджеп Ердоган е на власт.

„След като е възможно над 2000 души да гласуват в една секция за един ден, това доказва, че се фалшифицират протоколите. Най-лошото е, че българските власти нямат рефлекси да контролират този процес“, заяви Октай.

„Цялото дипломатическо представителство в Турция са контролирани, посочени хора. Няма как да се проведат честни избори там“.

Осман Октай обясни, че всички граждани, които имат избирателни права в Турция, изгонени през 1989 г, притежават два документа за самоличност – с българско и турско име.

„Този факт е изключително тревожен. На 5 октомври е втория ден на Курбан Байрама. Поне 80% от изселниците ще бъдат в България при семействата си.

Това значи, че избирателите в Турция трябва да намалеят. Но може да гласуват с единия документ тук в България, а в секциите в Турция да бъдат дописани“, обясни Осман Октай.

Пусни видео


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай