Орешарски: Подкрепяме Кристалина Георгиева


Още по темата Българските евродепутати за следващия български еврокомисарПреди 5 часа Борисов: Ясно е, че кандидатурата трябва да е на Кристалина ГеоргиеваПреди 4 часа Станишев: България ще излъчи еврокомисар, но не днесПреди 5 часа Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че тази нощ България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика и […]

Още по темата

  • Българските евродепутати за следващия български еврокомисар
    Преди 5 часа

  • Борисов: Ясно е, че кандидатурата трябва да е на Кристалина Георгиева
    Преди 4 часа

  • Станишев: България ще излъчи еврокомисар, но не днес
    Преди 5 часа

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че тази нощ България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Той заяви това пред български журналисти в Брюксел преди дискусията по този въпрос в Европейския съвет.

Предстои сложна дискусия – освен по персонални кандидатури, високите постове ще се разпределят и по политически семейства.

Нашият комисар има шансове да бъде номиниран за върховен представител на ЕС.

Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо да бъде политическото семейство. Ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, каквото зависи от мен, за да бъде номинирана след това.

Но до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които не се съмнявам и ще ги подчертая, но и от разпределението на  постовете сред политическите семейства, уточни премиерът.

В отговор на въпрос той поясни, че няма мандат да предложи Георгиева за какъвто и да било пост, но че за този ще я подкрепи. Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор в ЕК, независимо кой е българският еврокомисар.

Не изключвам и госпожа Георгиева.

По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто,

заяви Орешарски.

По-логично е редовно правителство да направи номинацията, доколкото следващото редовно правителство ще бъде сформирано вероятно след средата на октомври, когато вече е безкрайно късно.

Ще се постараем до края на месеца да направим номинация. Не е фатално, ако се забавим като държава, но не е хубаво, коментира премиерът.

По повод днешната си среща с новоизбрания председател на ЕК Орешарски уточни, че двамата са коментирали желанието на  Жан-Клод Юнкер новите еврокомисари да бъдат излъчени до края на юли. На този етап доста малко страни са номинирали кандидати, повечето коментират потенциални номинации, отбеляза премиерът.


VESTI.bg

Коментирай