Оранжев код за дъжд и вятър, червен код за реките


Оранжев код е обявен за 1 февруари в 5 области на Южна и Югоизточна България заради интензивни валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието – между 40 и 60 л/кв.м. За 14 […]

Оранжев код е обявен за 1 февруари в 5 области на Южна и Югоизточна България заради интензивни валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието – между 40 и 60 л/кв.м.

За 14 области на Югозападна, Централна и Северна България е обявен жълт код за обилни валежи.

Кодът е в сила за областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Габровска, Великотърновска, Сливенска, Търговищка, Русенска, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка и Варненска. В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието между 20 и 40 л/кв.м.

За останалите 9 области в страната обявеният код е зелен.

През по-голямата част от деня ще бъде облачно с валежи от дъжд, а в планините – от сняг. По високите западни полета и в Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. На много места, особено в Югоизточна България валежите ще са интензивни. Ще бъде ветровито, но през деня в по-голямата част от страната вятърът ще отслабва. В Югоизточна България ще е силен от юг, югозапад и там ще е най-топло с максимални температури до 13°-15°. В останалата част от страната температурите ще достигнат 4°-9°. Минималните сутринта ще са между 0° и 5°, в югоизточните райони до 9°.

В планините ще има значителна облачност, с валежи от сняг, под 1200м – дъжд и сняг. Ще духа силен до бурен югозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра около 4°, на 2000 метра – около минус 1°.

По Черноморието ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Ще духа силен югозападен вятър. По-късно в северната част вятърът ще се ориентира от северозапад и ще отслабне.

От МОСВ алармират, че водните количества на реките са около и над праговете за високи води, като най-голямото повишение на водните нива се очаква да бъде на 1 февруари, а за някои реки е обявен червен код.

От системите за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда към момента са обявени следните кодове:

За река Тунджа: Мочурица при Воденичане, Тунджа при Ямбол и Тунджа при Елхово – червен код – „Тревога“; Мочурица при Чарда и Мочурица при Ямбол – оранжев код – „Риск за тревога“; Тунджа при Сливенски минерални бани – жълт код – „Предупреждение“.

За река Марица е обявен оранжев код в Пловдив, Първомай, Харманли, Свиленград и Сазлийка при Гълъбово. Оранжевият код означава „Риск за тревога“.

При пунктовете на Арда: Елховка река -Рудозем, Ардино и Златоград-оранжев код – „Риск за тревога“; Черна река при Смолян, Арда при Рудозем, Китница, Арда при Долно Черковище, Върли дол и Чорбаджийско , Груево, Елбасан дере и река Крумовица при Мориянци -жълт код – „Предупреждение“.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай