Обмислят забрана на дизеловите коли в Париж


Обмисля се до 2020 г. дизеловите автомобили в Париж да бъдат забранени, заяви кметът на френската столица Ан Идалго. Според проучване на Световната здравна организация дизеловите автомобили, макар и по-икономични, произвеждат повече вредни емисии от бензиновите си събратя. Пред френския вестник „Журнал дьо диманш“ Идалго казва още, че иска повече свръх екологични автомобили (ULEV, ultra […]

Обмисля се до 2020 г. дизеловите автомобили в Париж да бъдат забранени, заяви кметът на френската столица Ан Идалго.

Според проучване на Световната здравна организация дизеловите автомобили, макар и по-икономични, произвеждат повече вредни емисии от бензиновите си събратя.

Пред френския вестник „Журнал дьо диманш“ Идалго казва още, че иска повече свръх екологични автомобили (ULEV, ultra low-emission vehicles – автомобили с ултраниски емисии), които да се движат в града. 

Сред предложенията на парижкия градоначалник е и

удвояването на велосипедните алеи и увеличаването на пешеходните зони. 

„Нещата се променят бързо. Сега 60% от парижаните нямат кола, докато през 2001 г. само 40% нямаха“, казва Идалго. 

В плановете ѝ влизат още забрана товарни автомобили да влизат в града както и въвеждане на ограничения за туристическите автобуси, които причиняват задръствания.

През март в Париж беше наложена временна забрана за движение на автомобилите, защото се оказа, че въздухът е силно замърсен.

Плановете на Идалго трябва да бъдат обсъдени от градския съвет през тази седмица. 84% от парижаните смятат, че проблемът с мръсния въздух е много важен, а

54% подкрепят идеята за забрана на дизеловите автомобили в града.

Идеите на Идалго обаче се посрещат на нож от френските автомобилопроизводители, чиито дизелови технологии са едни от най-развитите в света. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай