Обвиняем за тероризъм в Белгия опитал да избяга


В хода на най-големия антитерористичен процес в Белгия, започнал преди месец в Антверпен, е било предотвратено бягството на основния обвиняем – ръководителя на групировката „Шериат за Белгия“ Фуад Белкасем, съобщават местните медии.  Твърди се, че полицията разполага с ясни улики за подготвяното бягство на Белкасем от съда, заради което са били взети допълнителни предохранителни мерки.  […]

В хода на най-големия антитерористичен процес в Белгия, започнал преди месец в Антверпен, е било предотвратено бягството на основния обвиняем – ръководителя на групировката „Шериат за Белгия“ Фуад Белкасем, съобщават местните медии. 

Твърди се, че полицията разполага с ясни улики за подготвяното бягство на Белкасем от съда,

заради което са били взети допълнителни предохранителни мерки. 

По делото има 46 обвиняеми, а прокуратурата поиска за Белкасем 15 години затвор – максималното наказание по текстовете от закона, по които му се търси отговорност. 

Прокуратурата твърди, че

Белкасем е набирал джихадисти за фронта в Сирия, както и че е проповядвал насилствена промяна на държавния ред в Белгия –

от страна, основана на върховенството на закона, тя да се превърне в халифат, подчинен на ислямското право. 

Защитата на подсъдимите настоява, че „Шериат за Белгия“ е хуманитарна организация, помагала на мюсюлмани в нужда и напътствала младежи, които желаят да заминат за Сирия като хуманитарни доброволци. Адвокатите на Белкасем настояват, че той е проповядвал не насилствен джихад, а „джихад на думите“. 

Очаква се първоинстанционната присъда да бъде произнесена на 24 ноември.

Медиите представят днес писмо от млад белгийски джихадист, заминал за Сирия, който обяснява, че в Белгия се е чувствал потиснат и изпитвал нужда от халифат и джихад. Той признава, че дори неговите приятели и роднини в Европа го намирали за странен и краен в отношението си към исляма. Младежът заявява, че пушачите трябва да бъдат бити за наказание, че не е редно мюсюлманин да се ръкува с момиче и че когато Дядо Коледа е гостувал в училището му, той напускал класната стая. 

Боецът коментира, че Белгия е пропита от корупция и правителството е съставено на основата на желания и корист, а в Сирия правителството е Коранът и „Ислямска държава“ е символ на справедливост. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай