Обама: Сближаването между САЩ и Куба е повратен момент


Президентът на САЩ Барак Обама заяви днес в реч на срещата на върха на двете Америки в Панама, че сближаването между САЩ и Куба бележи повратен момент в американското пространство, предаде Франс прес. Новата политика на САЩ към Куба е повратна точка за целия регион, каза Обама и нарече „историческо събитие“ факта, че той и […]

Президентът на САЩ Барак Обама заяви днес в реч на срещата на върха на двете Америки в Панама, че сближаването между САЩ и Куба бележи повратен момент в американското пространство, предаде Франс прес.

Новата политика на САЩ към Куба е повратна точка за целия регион, каза Обама и нарече „историческо събитие“ факта, че той и президентът на Куба Раул Кастро присъстват един до друг на срещата на върха, посочва Франс прес.

САЩ няма да бъдат пленници на миналото, обяви Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

Ние гледаме към бъдещето, посочи президентът на САЩ и добави, че Студената война е приключила и той не е заинтересован от воденето на битки, които са започнали преди да се е родил.

Между САЩ и Куба ще продължи да има сериозни различия, но аз вярвам, че ако продължим да се движим напред, отношенията между нас ще създадат възможност за сътрудничество в целия регион, каза Обама. Сега, продължи той, повече американци ще могат да пътуват до Куба, ще се усили културният обмен и освен това жителите на острова ще получат пълноценен достъп до интернет.

„Призовавам Конгреса на САЩ да отмени ембаргото. Ние гледаме в бъдещето“, подчерта президентът на САЩ.

Междувременно президентът на Куба Раул Кастро нарече американския си колега Барак Обама „честен човек“, предаде Франс прес.

Кастро поиска да бъде разрешен въпросът с американското ембарго, наложено на Куба, допълва агенцията.

Въпросът за ембаргото, наложено на Куба от САЩ през 1962 г. трябва да бъде разрешен, каза Кастро и подчерта, че ще приеме като позитивна стъпка бързо решение на САЩ относно изваждането на Куба от списъка на държавите, подкрепящи тероризма.

В речта си, продължила почти час, развълнуваният Кастро направи впечатляваща защита на президента Барак Обама, отбелязва Асошиейтед прес.

Той сне от плещите му отговорността за американската блокада на Куба, подчертавайки, че много американски президенти носят вината за нея, но Обама не е един от тях. В емоционалната си реч Кастро припомни несправедливостите, които Куба смята, че е понесла страна на САЩ. После обаче направи внезапен обрат, казвайки, че много американски президентски са отговорни за тази история, но Обама не е един от тях.

Извинявам се на президента Обама и на другите, които са тук. Обясних вече на президента Обама, че много се вълнувам, когато говоря за кубинската революция, каза Кастро и добави, говорейки чрез преводач, че Обама дори не е бил роден, когато САЩ са започнали да налагат санкции на Куба. После добави, че Обама не носи никаква отговорност за това и го нарече честен човек, посочва АП.

Той поздрави Обама за храброто му решение да сложи край на блокадата над Куба, допълва ДПА.

Кастро подчерта, че се възхищава от скромния произход на Обама.

Мисля, че заради този скромен произход, той е такъв, какъвто е, каза Кастро, цитиран от ДПА.

За по-късно днес е предвидена среща между Обама и Кастро, допълва Франс прес. Това ще бъде първата между държавни глави на Куба и САЩ от 1956 г. насам.
В началото на речта си Раул Кастро прояви чувство за хумор. Той каза, че знае, че лидерите имат право да произнасят само 8-минутни речи, но добави, че е поискал изключение от това правило. Куба е била изключена от шест срещи на върха, така че осем минути по шест правят 48, припомни Кастро.

В същото време Бен Роудс, външнополитическият съветник на Барак Обама заяви на пресконференция в Панама, че Белият дом засега не е препоръчвал на президента на САЩ да извади Куба от списъка на страните-спонсори на тероризма, предаде ТАСС.

Ние все още не сме завършили този процес. Но разглеждането на въпроса в Държавния департамент е приключило и сега този процес е прехвърлен на членовете на президентския екип, занимаващи се с въпроса за националната сигурност. След като разгледат въпроса, те ще направят препоръка на президента, каза Роудс.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай