Обама и Оланд с обща статия в „Монд“ и „Вашингтон пост“


Франция и САЩ се радват на възобновен съюз, пишат президентите на Франция и САЩ – Франсоа Оланд и Барак Обама, в своя статия, публикувана във „Вашингтон пост“и „Монд“ по повод отношенията между Париж и Вашингтон и сътрудничеството между двете държави в редица области в последно време. (Вж. статията на англ. ез. и на фр. ез.) […]

Франция и САЩ се радват на възобновен съюз, пишат президентите на Франция и САЩ – Франсоа Оланд и Барак Обама, в своя статия, публикувана във „Вашингтон пост“и „Монд“ по повод отношенията между Париж и Вашингтон и сътрудничеството между двете държави в редица области в последно време. (Вж. статията на англ. ез. и на фр. ез.)

Днес френският президент започва държавно посещение в САЩ.

Двамата държавни глави отбелязват, че

преди десетилетие никой не би си представил такова тясно взаимодействие

между Франция и САЩ, каквото се наблюдава сега, но че през последните години съюзът между двете страни се е променил. Според държавните глави това е станало след връщането на Париж във военното командване на НАТО преди четири години и е в съзвучие с продължаващия ангажимент за укрепване на партньорството НАТО-ЕС.

Двамата заявяват, че техните страни вземат решенията си въз основа на националния си интерес и са могли да изведат съюза си на ново равнище заради своите интереси и ценности, които са силно свързани.

Обама и Оланд посочват, че това задълбочаващо се партньорство, което се корени в датиращо от повече от два века приятелство, предлага модел за международно сътрудничество, и изтъкват партньорството между двете държави по отношение на Иран, Сирия и Африка.

Според президентите двете държави работят за задълбочаване на икономическите отношения, като Франция е един от водещите експортни пазари за Америка, а САЩ  – най-големият потребител на френски стоки извън ЕС.

Президентите отбелязват и сътрудничеството между Вашингтон и Париж в сферата на науката и образованието.

В статията Обама и Оланд се спират още на въпроса за евентуално

споразумение за партньорство в търговията и инвестициите между ЕС и САЩ,

като посочват, че това е сериозна възможност да се създадат милиони работни места и от двете страни от Атлантика.

Президентите засягат и темата за борбата на двете страни с климатичните промени, както и че могат да направят повече по това направление. „Докато подготвяме конференцията за климата, която трябва да се състои в Париж идната година, ние продължаваме призива си към всички страни да се присъединят към нашите усилия за постигане на амбициозен и всеобхватен световен договор за намаляване на емисиите на газове с парников ефект чрез конкретни мерки“, пишат те.

Оланд и Обама засягат също въпроса за отношенията с Иран, посочвайки, че се готвят да предприемат разговори с Техеран на базата на споразумението, което доведе до замразяване на ключови елементи от ядрената програма на страната.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай