Нюланд: Хиляди руски войници има в Източна Украйна


Хиляди и хиляди руски войници и военна техника присъстват в Източна Украйна в подкрепа на проруските сепаратисти, които се бият срещу украинската армия, заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд на слушания в комисията по външните работи на Камарата на представителите. „Бих казала, че те са хиляди и хиляди“, цитира […]

Хиляди и хиляди руски войници и военна техника присъстват в Източна Украйна в подкрепа на проруските сепаратисти, които се бият срещу украинската армия, заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд на слушания в комисията по външните работи на Камарата на представителите.

„Бих казала, че те са хиляди и хиляди“, цитира Франс прес отговора на Нюланд на въпроса колко руски военни има в източна Украйна.

„От декември Русия е прехвърлила стотици единици военна техника, включително танкове и други бронирани машини, както и тежка артилерия. Руската армия има своя собствена командна структура в Източна Украйна с всички офицерски чинове“, добави Нюланд.

Тя отказа да коментира по-подробно числеността на руските войски в Източна Украйна с аргумента, че изслушването ѝ пред комисията за външни работи на Камарата на представителите не протича при закрити врата и не е класифицирано като поверително.

„Както каза президентът (Барак Обама) неотдавна, те (руснаците) финансират войната, подхранват я, командват я и я контролират“, обвини Нюланд, която ръководи отдела на Държавния департамент за Европа.

Вчера Обама, френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел обещаха „силна реакция“ на Запада в случай на „сериозно нарушение“ на въведеното в Източна Украйна прекратяване на огъня и призоваха за по-силна роля на ОССЕ при следене на спазването на това примирие, отбелязва АФП.

Президентът Барак Обама все още не е взел решение по въпроса за изпращане на оръжия за Украйна, за да се защитава тя от атаките на сепаратистите в източната част на страната, активно подкрепяни от Русия, продължи Нюланд, цитирана от Асошиейтед прес.

Тя добави, че президентът получава препоръки и съвети от редица правителствени агенции по въпроса, но още не взел решение.

АП отбелязва, че конгресната комисия засилва натиска върху Обама да изпрати оръжия в Украйна. Много европейски правителства обаче са против изпращане на каквато и да е американска военна подкрепа за украинското правителство, опасявайки се, че това само ще налее масло в огъня на войната, който пряко да въвлече и Русия.

Нюланд съобщи, че тази седмица американски екип ще обсъжда в Европа възможно затягане на санкциите срещу Русия, ако мирното споразумение от Минск не се спазва. Тя изрази загриженост от новините за тежък артилерийски обстрел около Донецк и по шосето за Мариупол, както и за нов руски конвой, навлязъл на украинска територия. Според нея са регистрирани 100 нарушения на примирието.

Нюланд добави, че санкциите, забраняващи на американски и европейски компании да оперират в Крим, остават в сила, докато полуостровът не бъде върнат под контрола на Киев. Тя уточни, че изпълнението на споразуменията от Минск не е обвързано със санкциите, наложени заради анексирането на Крим от Русия.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай