НС отхвърли антикорупционния закон на Кунева


Парламентът отхвърли на първо гласуване Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. За него гласуваха 101 народни представители, 38 бяха против, а 72 се въздържаха. Проектът беше подкрепен от ГЕРБ и РБ, БСП бяха против, а ПФ, АБВ, ДПС и „Атака“ се въздържаха. Петима от представителите на БДЦ се въздържаха, а […]

Парламентът отхвърли на първо гласуване Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

За него гласуваха 101 народни представители, 38 бяха против, а 72 се въздържаха. Проектът беше подкрепен от ГЕРБ и РБ, БСП бяха против, а ПФ, АБВ, ДПС и „Атака“ се въздържаха.

Петима от представителите на БДЦ се въздържаха, а други двама гласуваха против.

Законопроектът е внесен от Министерския съвет.

В залата вицепремиерът Меглена Кунева посочи, че е внесла проекта от името на правителството и защитава един добър законопроект.

Ако вие искате да го направите идеален, пожелавам ви успех, ще работя заедно с вас, обърна се тя към депутатите преди гласуването.

„Воля за борба с корупцията в българския парламент днес не беше демонстрирана“, каза Кунева след като народните представители отхвърлиха законопроекта й.

Тя заяви, че борбата с корупцията става за нея кауза с абсолютен приоритет. Корупцията е много тежък проблем в България, тя не се лекува със заклинания и с билки, а трябва хирургическа намеса, каза Меглена Кунева и допълни, че този закон е давал точно този вид намеса.

Очевидно той е уплашил голяма част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси, върху интересите на хора, които те защитават, посочи вицепремиерът.

Кунева благодари на парламентарните групи на ГЕРБ и РБ за подкрепата и напомни, че законопроектът е минал при обсъждането на четири парламентарни комисии. Всяка подготвителна работа беше извършена детайлно и с добра воля, отбеляза Кунева.

Според нея подробна оценка предстои да се направи от РБ и от ГЕРБ.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай