Нов ечемик ще пази вкуса на бирата от промени в климата


Още по темата Умереното количество алкохол помага за кариератаПреди 6 дни На пазара: Извънземна бира07.12.2009 Австралийски учени разработват нов вид ечемик, който да предпази бирата от глобалното затопляне, пише в. „Бризбейн таймс„. Както е известно, промените в климата могат в скоро време да засегнат любителите на пивото. Специалистите от Австралия припомнят, че покачването на нивото […]

Още по темата

  • Умереното количество алкохол помага за кариерата
    Преди 6 дни

  • На пазара: Извънземна бира
    07.12.2009

Австралийски учени разработват нов вид ечемик, който да предпази бирата от глобалното затопляне, пише в. „Бризбейн таймс„.

Както е известно, промените в климата могат в скоро време да засегнат любителите на пивото. Специалистите от Австралия припомнят, че покачването на нивото на моретата и океаните, както и екстремните климатични проявления са в състояние силно да покачат цената на халбата бира. Те ще са виновни и за промяната на характерния ѝ вкус.

Поради тази причина екипът на Питър Гаус от университета в Куинсланд разработи нов вид ечемик, който е силно устойчив на засушавания. Тази зърнена култура е една от основните съставки при приготвянето на пивото.

При повишаването на температурите в нея расте и концентрацията на скорбялата, което променя вкуса на крайния продукт.

Научният колектив е открил „вечнозелени“ характеристики в някои видове ечемик, които били характерни за една друга зърнена култура – соргото, което расте по топлите места.

Именно тези устойчиви на суша видове ечемик ще запазят вкуса и цената на бирата, дори при повишаване на глобалните температури. Според екипа на Питър Граус, ако затоплянето предизвика недостиг на ечемик, цената на халбата бира в индустриалния свят може да се увеличи четирикратно.

Откритието на австралийските специалисти ще осигури стабилни доставки на въглехидрати в пивоварния процес.

Екипът на Питър Граус селектирал диви сортове ечемик, като им прибавил характеристиките на соргото. Двете растения са били далечни роднини в миналото.

Получените от изследователите нови сортове можели да запазят традиционния вкус на бирата и в периоди на засушаване.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай