Нов автомобил – с кредит или на лизинг? – Труд


СВЪРЗАНИ ТЕМИ Лизингът и покупката на кредит движи продажбите на нови и малко употребявани автомобили в България, макар че от година на година те стават все по-малко на брой.Как се взема кола на изплащане? Процедурата вече е доста по-затегната от времето преди 5-6 години, когато за това беше достатъчна шофьорска книжка и лична карта. Сега […]

Лизингът и покупката на кредит движи продажбите на нови и малко употребявани автомобили в България, макар че от година на година те стават все по-малко на брой.
Как се взема кола на изплащане?

Процедурата вече е доста по-затегната от времето преди 5-6 години, когато за това беше достатъчна шофьорска книжка и лична карта. Сега лизинговите дружества и банките искат сигурни документи, които да гарантират платежоспособността на кредитополучателя.

Всичко е в интернет

Удобното е, че документите са налични на сайтовете на повечето лизингови компании. В повечето случаи те включват искане за лизинг или кредит, служебна бележка за доходите през последните 6 месеца или календарна година, както и оферта от търговеца с конкретния автомобил.

Търговецът или банката може да прецени дали да изисква допълнителни документи, както и да намерите поръчител, преди да получите автомобила.

Но процедурата по отпускане на парите или предоставяне на колата от лизинговото дружество е кратка и обикновено отнема само няколко дни. Заедно с регистрацията на автомобила в КАТ може да вземете колата до седмица или десетина дни. Разбира се, ако тя е налична на склад. Ако не е, трябва да се направи поръчка и в зависимост от модела и избраните екстри може да почакате месец-два.

Голяма част от автомобилните вносители предлагат и собствени лизингови схеми, които в някои случаи са по-изгодни от тези на лизинговите компании. Например често срещана практика е да няма оскъпяване при изплащането на автомобила за срок от 1 година, като при някои вносители има и 24-месечен период на нулева лихва.

“Тойота” има уникална схема за 10-годишен лизинг, при който на всеки 3 години и малко сменяте автомобила си с нов, без да се налага да правите начална вноска. Но размерът на месечните вноски се променя, ако изберете по-скъп или по-евтин автомобил.

В своите интернет сайтове лизинговите дружества обикновено имат и калкулатори, с които пресмятате колко ще ви излезе плащането на колата, като сами променяте началните параметри – първоначалната вноска, остатъчната стойност, както и периода на изплащането на автомобила. Трябва да имате предвид, че е задължително да осигурите и пари в брой, с които да направите част от плащането на цената на возилото. Минимумът е 10-15% от крайната цена.

Колко струва?

Какво е оскъпяването? Обикновено годишната лихва по лизинговите схеми и банковите кредити е между 5 и 8%, но не забравяйте, че има такси за управление, така че ефективните годишни разходи са по-високи. Размерът на лихвата зависи и от първоначалната вноска, както и от срока на лизинга или кредита. Ако вноската в брой е по-голяма, а срокът на изплащане – по-кратък, и лихвата е по-малка.

В най-честия случай при изплащане на автомобила за 5 години за периода се натрупват около 20% върху стойността, по която превеждате месечните вноски.

Кредит или лизинг? Основната разлика е, че когато използвате кредит, вие още в началото ставате собственик на автомобила. Но не си мислете, че щом вашето име е записано на талона, веднага можете да я продадете. Колата служи като обезпечение по кредита и се вписва в регистъра на особените залози. В общия случай може дори да направите застраховките в избрани от вас дружества и да получите по-изгодни тарифи или директна отстъпка от брокер.

Иначе лизинговите компании застраховат колите в избрана от тях компания, като вие ги плащате. Лизинговата фирма, а особено ако е на вносител на автомобили, ще ви кара всяка година да правите обслужването на колата в нейния сервиз. Докато при кредита това задължение ще е свързано само докато тече заводската гаранция, която в най-честия случай е между 2 и 4 години.

Разбира се, банката също може да ви закрепи към предпочитан от нея застраховател или сервиз и да го впише в общите условия на договора. Освен това при отпускането на кредит за покупка на автомобил банките имат изискване за по-високо самоучастие – 20-30% от стойността на втомобила.

Кредитът има и още една полза за потребителя. Ако купите новата кола от вносителя с кредит, няма да платите данъка за придобиване на моторно превозно средство, който обикновено е 2,5% от застрахователната му оценка. Докато след изтичане на лизинга при прехвърлянето на собствеността ще трябва да внесете налога, преди да декларирате колата в общината по местожителство.

Може и под наем 

Лизингът е два вида – финансов и оперативен. При финансовия лизингополучателят изплаща автомобила с редовни вноски, като при изтичане на договора има опция да го придобие. Ако се откаже от нея, колата остава собственост на лизинговото дружество, като остатъчната  стойност се оценява и на нейна база клиентът може да вземе нов автомобил на изплащане. В случая компанията ще приспадне от първоначалната вноска остатъчната стойност на возилото.

При оперативния лизинг, който обикновено се използва от фирмите, автомобилът не става собственост след изтичане на договора, а вноските са нещо като наем за колата.

8% спад на пазара от началото на годината 

Продажбите на нови автомобили в България продължават да се сриват, показва статистиката на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА). Според публикуваното преди седмица регулярно изследване от началото на годината до края на май у нас са продадени 7027 автомобила, като спрямо година бройката е по-малка с 8%.

При това реално продадените у нас коли сигурно са още по-малко, защото през последните години много чужденци купуват от тук коли заради по-изгодните цени и си ги карат в своите държави. Заради това и браншовата организация на вносителите на нови автомобили у нас спря да предоставя данни за продажбите на коли по марки и модели.

Към края на март вземанията на лизинговите дружества възлизат на 3,217 млрд. лв., показва статистиката на БНБ. В сравнение с година по-рано стойността им намалява със 7,1% на годишна база. Вземанията по финансов лизинг възлизат на 97,1% от общата стойност.

Тенденцията за спад е ясно очертана, като през първото тримесечие стойността на новите договори е 218,3 млн. лв. спрямо 239,7 млн. лв. година по-рано. Общата стойност на лизинговите договори за леки автомобили възлизат на 743,3 млн. към първото тримесечие при 868,9 млн. лв. в края на март 2012 г.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти


автомобил – Google News

Отбелязано с:  

Коментирай