Нови санкции срещу Русия плашат финландския премиер


Финландският премиер Александър Стуб призна, че икономиката на страната му е силно зависима от Русия, съобщи „Свериге радио“. „Ако руската икономика падне с три процента, нашият брутен вътрешен продукт ще се свие с 0,5 процента“, заяви той по време на посещението си в Швеция, където трябваше да коментира съобщенията за нови санкции, които може да […]

Финландският премиер Александър Стуб призна, че икономиката на страната му е силно зависима от Русия, съобщи „Свериге радио“.

„Ако руската икономика падне с три процента, нашият брутен вътрешен продукт ще се свие с 0,5 процента“, заяви той по време на посещението си в Швеция, където трябваше да коментира съобщенията за нови санкции, които може да бъдат приети срещу Русия.
По думите на Стуб страната му е изпаднала в най-тежката от 20 години криза, затова той е много разтревожен, че евентуалните санкции срещу Русия могат да повлияят на Финландия, чието благополучие в голяма степен зависи от търговските отношения с източния съсед.
Русия е най-големият търговски партньор на Финландия, изпреварвайки дори Швеция и Финландия. На нея се падат 11 на сто от финландския износ.
Санкциите срещу Русия могат да бъдат приети на заседанието на Европейски съвет на 16 юли. Стуб каза, че се надява „нещата да не отидат толкова далеч“. /РИА „Новости“
/


VESTI.bg

Коментирай