Нови вируси ни обират, докато спим


Мария Генчева | юни 18, 2012 | Коментари 0 Два нови компютърни вируса, наречени SpyEye и Zeus се разпространяват в европейската банкова система и източват сметки автоматично, без дори да е нужна намесата на създателите им, алармират японски специалисти от компанията Trend Micro. Те могат да крадат по 13 000 евро наведнъж по предварително зададена […]

Два нови компютърни вируса, наречени SpyEye и Zeus се разпространяват в европейската банкова система и източват сметки автоматично, без дори да е нужна намесата на създателите им, алармират японски специалисти от компанията Trend Micro.

Те могат да крадат по 13 000 евро наведнъж по предварително зададена команда. Вирусите вече са ударили финансови институции в Германия, Италия и Великобритания и скоро ще достигнат и САЩ.

И двата вируса се продават в подземния хакерски свят на цени между 300 и 4000 долара. Новите им собственици след  това могат да ги променят и настройват към собствените си нужди и цели. Програмите работят с познатата техника на „уеб инжекция“, като автоматично генерират допълнителни полета на страниците за вход в системите на и други институции с поверителна информация. Така например в обичайните страници потребителят трябва да въведе само потребителско име и парола, но при заразените сайтове се генерира и допълнително поле, например за номера на картата. След това въведените данни се изпращат до хакер, който по-късно влиза с тях в сметката на жертвата и прехвърля желана сума до сметката на свой съучастник. Обикновено подобни трансфери отнемат време, тъй като хакерите трябва да преценят каква сума да преведат, за да не изглежда транзакцията подозрителна. По принцип е по-добре да са малки суми, но пък това отнема още повече време. Новият софтуер освобождава киберпрестъпниците от това задължение и на практика може да източва сметки, докато те спят. Това сериозно може да увеличи броя хакнати сметки и сумите, които са откраднати.

Най-новите разновидности на вирусите са още по-коварни. След като източат сметка, те оставят в нея фалшива информация, че сумата по нея е все още налична. Така клиентите на банките разбират, че сметките им са били хакнати, чак след много време.

Публикувано в : Без категорияИнтересно

Тагове:


Инстрейд Застрахователен брокер

Отбелязано с:  

Коментирай