Неподвижни хора местят с очи мишката на компютъра


Компютърна мишка, която проследява движението на очите на потребителя, ще улеснява ползването на компютър от хора с увреждания. Досега имаше няколко изобретения, които позволяваха ползването на пригодени за докосване с крак периферни устройства за придвижване на курсура, но новата технология ще помогне и на хора с напълно обездвижени крайници да си служат с компютрите.  Чрез устройството потребителите […]

Компютърна мишка, която проследява движението на очите на потребителя, ще улеснява ползването на компютър от хора с увреждания.

Досега имаше няколко изобретения, които позволяваха ползването на пригодени за докосване с крак периферни устройства за придвижване на курсура, но новата технология ще помогне и на хора с напълно обездвижени крайници да си служат с компютрите. 

Чрез устройството потребителите с увреждания ще могат да местят курсора по екрана, да преглеждат изображения, да отварят различни прозорци, дори да набират текстове.

Тя дава възможност за отпечатване на текстове и изпълнението на други функции чрез движение на очите.

Технологията, наречена EYECAN + ще бъде пусната на пазара от южнокорейския гигант Samsung Electronics. Това е подобрена версия на устройството, което се носи като очила.

За успеха на новата разработка принос има и студентът инвалид Хюнг-Джин Шин. В продължение на 17 месеца той е участвал в пробното използване на уреда, помагайки на екипа да направи интерфейса много по-добър и лесен за употреба.

През следващата година Samsung смята с благотворителна цел да подари на хора с увреждания 100 броя EYECAN +.

На различни компании ще бъде предоставен достъп до новата технология, за да могат да продължат развитието на това техническо направление.

Първата мишка от този тип беше пусната на пазара през 2011 г., а прогнозите са, че новата версия ще се продава на цена многократно по-ниска от първите устройства.

Мишката дава възможност за отпечатване на текстове и изпълнението на други функции чрез движение на очите Мишката дава възможност за отпечатване на текстове и изпълнението на други функции чрез движение на очите

През 2006 г. в Китай беше създадена компютърна мишка, която може да се управлява с крак. тя също беше предназначена на първо място за хора с ограничени физически възможности. Изобретението тогава имаше формата на правоъгълник, като управлението на левия бутон на “традиционната” мишка се осъществяваше с пета, а на десния – с пръстите на крака.

През 2010 г. пък беше създадена също управлявана с крак мишка за хората с увреждания, вдъхновена от джапанките. Периферното устройство е с известна прилика с проветривите летни обувки. Собственикът на Toe Mouse трябва да плъзне „лостчето“ между палеца и показалеца на крака си, за да я закрепи стабилно. След това просто трябва да я движи свободно наоколо досущ като стандартна мишка. За разпознаване на кликовете служат два сензора.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай