На 104 г. почина носителката на два „Оскар“-а Луиз Рейнър


Луиз Рейнър – родената в Австрия звезда от златните години на Холивуд и първата актриса, удостоена с две поредни награди „Оскар“, почина на 104-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. Рейнър е починала в дома си в Лондон от пневмония. Съобщението е направено от единствената й дъщеря Франческа Нител-Бойър. Луиз Рейнър получи звезда на Алеята на славата […]

Луиз Рейнър – родената в Австрия звезда от златните години на Холивуд и първата актриса, удостоена с две поредни награди „Оскар“, почина на 104-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Рейнър е починала в дома си в Лондон от пневмония. Съобщението е направено от единствената й дъщеря Франческа Нител-Бойър.

Луиз Рейнър получи звезда на Алеята на славата през 2011 г. Луиз Рейнър получи звезда на Алеята на славата през 2011 г. Източник: GettyImages/Guliver

Луиз Рейнър завинаги ще остане в историята на киното като първата носителка на актьорски „Оскар“ в последователни години.

Актрисата получава най-престижните отличия през 1936 г. и 1937 г. за ролите си съответно във филмите „Великият Зигфелд“ и „Добрата Земя“.

След Рейнър награди „Оскар“ в последователни години са печелили само четирима актьори – Спенсър Трейси, Катрин Хепбърн, Джейсън Робардс и Том Ханкс.

Поредните отличия бележат пика в кариерата на Луиз Рейнър, след което звездата й бързо залязва.

Мнозина гледат на актрисата като на една от жертвите на „Проклятието на „Оскар“-ите„.

Самата тя описва двойния оскаров успех като най-лошото нещо, което е могло да й се случи.

Последният си холивудски филм, „Заложници“, Луиз Рейнър снима през 1943 г.

Луиз Рейнър, снимка от 1937 г. Луиз Рейнър, снимка от 1937 г. Източник: GettyImages/Guliver

По-голямата част от по-късния си живот актрисата прекарва в Англия. Една от последните й филмови роли е в екранна адаптация на „Играчът на рулетка“ по Достоевски от 1998 г. с участието на Майкъл Гембън и Доминик Уест.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай