НАТО планира нови бази в Източна Европа


Още по темата „Сега“: България – обект на руска информационна войнаПреди 1 ден И Дания се включи в ПРОПреди 4 дни Украйна ще е готова за ЕС и НАТО до пет години18.08.2014 Расмусен: НАТО е готова да увеличи помощта си за Украйна07.08.2014 НАТО планира да разположи нови бази в Източна Европа в отговор на кризата […]

Още по темата

 • „Сега“: България – обект на руска информационна война
  Преди 1 ден

 • И Дания се включи в ПРО
  Преди 4 дни

 • Украйна ще е готова за ЕС и НАТО до пет години
  18.08.2014

 • Расмусен: НАТО е готова да увеличи помощта си за Украйна
  07.08.2014

НАТО планира да разположи нови бази в Източна Европа в отговор на кризата в Украйна и новата военна доктрина на Русия, става ясно от серия интервюта на генералния секретар Андерс Фог Расмусен, публикувани в няколко европейски вестника, сред които британският „Гардиън“, френският „Фигаро“ и германският „Зюддойче цайтунг“. 

Расмусен посочва, че Алиансът трябва да е способен да действа бързо, но за тази цел се нуждае от условия в страни домакини. Това ще означава предварително организиране на доставки, екипировка, подготовка на инфраструктура, бази, командване. 

„Основната идея е, че

в бъдеще ще станем свидетели на много по-видимо присъствие на НАТО на Изток“,

казва генералният секретар. 

На предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс в началото на септември, където ще бъде обсъден план за действие в този смисъл, обаче ще бъде направен опит да се избегне терминът „постоянни“ по отношение на базите, тъй като страните членки не са единни в отношението си към засилване на присъствието на Алианса на Изток. 

Докато Полша и трите балтийски държави настояват за увеличаване на присъствието, Франция, Италия и Испания, както и Германия се притесняват да не провокират Русия. 

Наистина

Русия едва ли ще посрещне този ход без силна реакция,

коментира „Гардиън“.

Едно от възможните решения според Расмусен е домакинството на базите за бъде организирано на ротационен принцип между източните държави членки на НАТО. 

Генералният секретар еднозначно отговаря с „да“ на въпроса дали в Източна Европа все пак ще има постоянни международни сили под флага на НАТО и допълва: „За да предотвратя недоразуменията, използвам фразата „за толкова дълго, колкото е необходимо“.

Генералният секретар на НАТО, чийто мандат изтича тази есен, подчертава: „Трябва да се изправим лице в лице с реалността, че Русия не смята НАТО за партньор.

От стратегически партньор на Алианса Русия се превърна във враждебна сила,

която се усъвършенства в това, което Алиансът нарича „хибридна война“, отбелязва Расмусен и допълва, че от войната в Грузия през 2008 г. насам се наблюдава значителна промяна в руския военен подход и възможности. 

Хибридната война, пояснява той, е комбинация от традиционна конвенционална война, смесена с информационни и най-вече с дезинформационни операции. 

„Видяхме, че руснаците подобриха възможностите си да реагират бързо. За много кратко време те могат да превърнат голямо военно учение в нападателна бойна операция“, казва Расмусен, цитиран от „Гардиън“.

Той повтори и твърдението, че Русия е струпала хиляди свои военни на границата с Украйна и дори използва артилерията си, за да стреля по съседката си. 

Информацията му се основавала на собствени разузнавателни данни на НАТО, както и „много доклади“.

На срещата на върха на НАТО се очаква да бъде взето решение за подпомагане на изграждането и модернизиране на сектора на сигурността в Украйна, посочва още Андерс Фог Расмусен. 

Планира се създаването на „доверителни фондове“ за финансиране на военната логистика, изграждането на командни и контролни структури и киберзащита.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай