НАСА ще разбие „Месинджър“ в повърхността на Меркурий


НАСА планира края на мисията „Месинджър“ (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging). С тази цел агенцията ще сблъска едноименната автоматична станция с Меркурий. Проектът бе посветен именно на изследването на планетата, съобщи на сайта си НАСА. Горивото на апарата свършва, което е главната причина за вземането на решението за край на мисията. Предвижда се […]

НАСА планира края на мисията „Месинджър“ (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging). С тази цел агенцията ще сблъска едноименната автоматична станция с Меркурий. Проектът бе посветен именно на изследването на планетата, съобщи на сайта си НАСА.

Горивото на апарата свършва, което е главната причина за вземането на решението за край на мисията.

Предвижда се автоматичната междупланетна станция „Месинджър“ да падне на повърхността на Меркурий със скорост от 3,91 километра в секунда.

НАСА планира да предаде пряко тази операция. Днес НАСА организира среща с журналисти, по време на която ще направи равносметка на резултатите от работата на „Месинджър“.

Сондата „Месинджър“ беше изстреляна в космоса на 3 август 2004 година от космодрума Кейп Канаверал с помощта на ракетата-носител „Делта II“. Космическият апарат застана на орбитата на Меркурий на 18 март 2011 година. Това е първият космически апарат, пратен до Меркурий от 30 години насам.

„Месинджър“ измина повече от 7,9 милиарда километра, които включват 15 завъртания около Слънцето, три около Меркурий, две около Венера и едно около Земята, преди да попадне на орбитата на най-близката планета до Слънцето.

Сондата "Месинджър" беше изстреляна в космоса на 3 август 2004 година от космодрума Кейп Канаверал с помощта на ракетата-носител "Делта II" Сондата „Месинджър“ беше изстреляна в космоса на 3 август 2004 година от космодрума Кейп Канаверал с помощта на ракетата-носител „Делта II“ Източник: Getty Images/Guliver

Заради близкото разположение на Меркурий до Слънцето планетата е подложена на силно влияние, предимно гравитационно и радиационно. Това затруднява изследването ѝ с автоматични междупланетни станции.

По време на мисията си „Месинджър“ създаде първата подробна карта на повърхността на Меркурий, а изследването на кратерите на планетата позволиха да бъде показан нееднородният ѝ вътрешен строеж. Сондата изучи също високоенергийните частици от Слънцето, в потока на които се оказва планетата.

Меркурий е най-малката и лека планета в Слънчевата система. Тя е по-лека и по-малка от Земята около 20 пъти, а средната ѝ плътност е приблизително същата като тази на Земята.

Годината на Меркурий продължава 88 дни. Тя няма спътници и силно разредена атмосфера, а по физическите си характеристики планетата напомня на Луната.

Акронимът МЕСИНДЖЪР (на български: пратеник) е избран, защото Меркурий е пратеникът на боговете в Римската митология.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай