НАСА показа тъмната страна на Луната във видео


Американската космическа агенция НАСА публикува видео, което показва „тъмната страна“ на Луната, пише „Хъфингтън пост„. За да направят клипа, в който са изобразени различните фази на Луната, но от по-далечната ѝ за нас страна, специалистите са използвали снимки от автоматичната междупланетна станция „Лунар риконъсънс орбитър“. „Много хора се питат как изглежда другата страна на Луната, […]

Американската космическа агенция НАСА публикува видео, което показва „тъмната страна“ на Луната, пише „Хъфингтън пост„.

За да направят клипа, в който са изобразени различните фази на Луната, но от по-далечната ѝ за нас страна, специалистите са използвали снимки от автоматичната междупланетна станция „Лунар риконъсънс орбитър“.

„Много хора се питат как изглежда другата страна на Луната, която не може да се види от Земята. Видеото отговаря на този въпрос“, пише в публикация на НАСА към видеото.

„И близката, и далечната страна на Луната преминават през завършен цикъл  от фази“, обясняват от космическата агенция.

„Но теренът на „тъмната страна“ е малко по-различен. Няма ги тези големи черни кръгове, които виждаме от нашата планета“, обясняват специалистите.

Става въпрос за т.нар. лунни морета. Това са обширни базалтови равнини на Луната, които – гледани от Земята, изглеждат като големи тъмни петна върху лунната повърхност. Това е причината ранните астрономи да ги възприемат погрешно като истински морета. Днес се наричат така само по традиция.

От далечната страна на луната обаче има кратери с всякакви размери.

Вижте как изглеждат във видеото на НАСА.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай