НАСА откри осем екзопланети, които са подходящи за живот


НАСА (NASA) откри осем нови екзопланети, две от които са „близначки“ на Земята, с подходящи условия за живот, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Според един от авторите на откритието – Гийермо Торес от Центъра по астрофизика на Харвардския университет, повечето от тези небесни тела имат шанс да са скалисти, досущ като нашата планета, и […]

НАСА (NASA) откри осем нови екзопланети, две от които са „близначки“ на Земята, с подходящи условия за живот, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Според един от авторите на откритието – Гийермо Торес от Центъра по астрофизика на Харвардския университет,

повечето от тези небесни тела имат шанс да са скалисти, досущ като нашата планета, и да са в обитаемата зона, в която водата е в течно състояние.

Именно тогава шансовете за възникването на живот са най-големи.

Двете екзопланети „близначки“ на Земята, са кръстени съответно Kepler-438b и Kepler-442b. Те кръжат в орбита около звезди, наречени червени джуджета – по-малки и по-слабо нагрети от нашето Слънце. Те се намират респективно на 470 и 1100 светлинни години разстояние.

Една светлинна година се равнява на 9 461 милиарда километра.

Kepler 438b обикаля около своята звезда за 35 дни, а Kepler 442b – за 112.

С диаметър само 12 на сто по-голям от този на Земята, Kepler-438b е със 70 на сто шансове да бъде скалиста екзопланета.

Диаметърът на Kepler-442b е с една трета по-голям от този на нашата планета и това небесно тяло има 60 на сто шанс да бъде скалисто.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай