Напрежение в Украйна заради референдума


Още по темата Властите в Киев обвиниха „агенти на Кремъл“ за насилието в Източна УкрайнаПреди 1 ден Руското МВнР: Москва ще защитава руснаците в УкрайнаПреди 2 дни Референдумът в Крим предизвика вълнения и в други части на Украйна. В източния украински град Харков бе организиран проруски митинг, на който около 6000 души поискаха повече автономия […]

Още по темата

  • Властите в Киев обвиниха „агенти на Кремъл“ за насилието в Източна Украйна
    Преди 1 ден

  • Руското МВнР: Москва ще защитава руснаците в Украйна
    Преди 2 дни

Референдумът в Крим предизвика вълнения и в други части на Украйна.

В източния украински град Харков бе организиран проруски митинг, на който около 6000 души поискаха повече автономия и „суверенитет“ на руския език. Организаторите раздаваха „бюлетини“ в подкрепа на „икономическа федерализация“ и „лингвистичен суверенитет“, които трябваше да бъдат попълнени и пуснати в найлонов плик.

Участниците освен това предадоха в руското консулство

обръщение до Москва с молба да ги защити от властите в Киев,

съобщи ИТАР-ТАСС. Пред консулството участниците в митинга скандираха: „Русия, Русия! Крим, ние сме с теб!“.

В началото на демонстрацията пред протестиращите се появи представител на съда, който им съобщи официално, че събирането е забранено. Той обаче бе освиркан от тълпата и бе принуден да се скрие в полицейска кола, която за кратко беше блокирана от демонстрантите и след това пусната да отмине.

Проруски демонстранти нахлуха Украинския културен център в града, откъдето

изнесоха на улицата украински книги и ги подпалиха,

предаде Ройтерс.

Харков Харков Източник: ЕПА/БГНЕС

Участниците в митинга разгънаха 100-метрово руско знаме на централния площад пред областната администрация, охранявана от кордони милиционери с каски и щитове. По-късно те се отправиха към полското консулство, за да настояват за прекратяване на намесата на Запада във вътрешните работи на Украйна.

В Киев такава проява днес беше отменена от организаторите, които решиха да избегнат провокации.

Двама души бяха убити в нощта срещу събота в Харков – един проруски активист и минувач – при престрелка с участието на радикални националисти и проруски активисти.

В Донецк 5000 проруски демонстранти се отправиха от централния площад към няколко обществени сгради, където

започнаха да чупят вратите и прозорците им.

Прокуратурата на Донецка област бе завзета напълно от противници на новата власт в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС. Участниците в акцията обкръжиха сградата и след това част от тях проникнаха вътре. Протестиращите настояват да бъде върнат на поста му старият прокурор Роман Романов. На покрива един от тях развя руско знаме.

Няколко хиляди проруски демонстранти преминаха и по улиците на черноморския град Одеса.

Във въгледобивен център в североизточна Украйна – Луганск, и в южния град Миколаев се състояха импровизирани референдуми, забранени от местните съдилища.

И.д. премиер на Украйна – Арсений Яценюк, предупреди днес, че

ще бъдат издирени и дадени на правосъдието всички онези, които проповядват сепаратизъм в Кримския регион,

предаде Ройтерс.

„Искам да кажа преди всичко на украинския народ да не се съмнява, че украинската държава ще открие всички онези, които проповядват сепаратизъм и разделение и под закрилата на руските войски се опитват да разрушат украинската независимост“, каза Яценюк на заседание на кабинета. „Ще открием всички – може да отнеме година, две години, но ще ги изправим пред правосъдието в Украйна и пред международни съдилища. Ще подпалим земята под краката им“, закани се Яценюк.

Вътрешният министър Арсен Аваков съобщи, че Украйна предприема мерки по засилване на охраната по границата с Русия. „Усилен е по-специално контролът по границата в Луганска и Харковска област, каза той на заседанието. Граничните сили и Националната гвардия не допускат преминаване на лица със съмнителни намерения. Всеки ден не допускаме по неколкостотин души“, допълни министърът.

Яценюк съобщи, че кабинетът планира да създаде резервен фонд в размер на 6,8 милиарда гривни (около 717 млн. долара) за отбранителните потребности на страната. Фондът ще бъде формиран за сметка на съкращаване на програми в други сфери.


VESTI.bg

Коментирай