Нападатели откриха огън по полицейска сграда в Истанбул


Турската полиция е убила жена, която предприела нападение срещу сградата на дирекцията на полицията в Истанбул, съобщава АФП, като се позовава на валията на Истанбул. В писмено съобщение валията Васип Шахин посочи, че две лица са открили огън срещу сградата, в която се помещава дирекцията на полицията в квартал „Фатих“, а полицейските служители, отговарящи за […]

Турската полиция е убила жена, която предприела нападение срещу сградата на дирекцията на полицията в Истанбул, съобщава АФП, като се позовава на валията на Истанбул.

В писмено съобщение валията Васип Шахин посочи, че две лица са открили огън срещу сградата, в която се помещава дирекцията на полицията в квартал „Фатих“, а полицейските служители, отговарящи за охраната на сградата, са отговорили незабавно на огъня.

Една терористка бе убита при тази престрелка, тя носеше бомба и огнестрелно оръжие.

Другият нападател, който бе ранен, успя да избяга, посочи валията.

Според турските медии вторият нападател е бил задържан малко по-късно от силите на реда.

Един полицай е леко ранен при стрелбата,

съобщи валията.

Случаят става след заложническата драма, разиграла се във вторник в истанбулски съд, която приключи с ликвидирането на двама терористи от лявоекстремистката групировка „Революционна партия и фронт за народно освобождение“ (ДХКП-С), взели за заложник прокурор по делото за убийство на турски тийнейджър. Прокурорът – Мехмет Селим Кираз, почина от раните си, малко след като бе освободен.

Терористите са провели няколко разговора по телефона с лица в чужбина, съобщи днес турският премиер Ахмет Давутоглу след погребението на Кираз в Истанбул. Дадохме нареждане на силите за сигурност да вземат всички необходими мерки спрямо замесените в инцидента, където и да се намират те, уточни премиерът. Той обеща да бъдат наказани виновниците за смъртта на прокурора и да бъдат пресечени категорично всякакви опити за нарушаване на обществения ред в страната.

Турската полиция извърши днес широкомащабна операция в няколко града на страната за задържане на лица, близки до ДХКП-С, съобщава АФП. Тази сутрин турската полиция в Анталия (Южна Турция) задържа 22-ма студенти, заподозрени за връзки с групировката. Петима членове на ДХКП-С са били задържани в Измир (Западна Турция) и полицията е конфискувала документи и муниции. Други петима активисти на групировката са били задържани в Ескишехир (Централна Турция).


VESTI.bg

Коментирай