Най-смъртоносният ден – рожденият ден


Рожденият ден може да се окаже и най-лошия за него, тъй като вероятността човек да почине на този празник е по-голяма, отколкото във всеки друг ден от годината. Мрачното твърдение се основава на статистически данни, проучвани от швейцарски учени в продължение на 40 години. Изминаването на още една година от живота не е такъв проблем […]

Рожденият ден може да се окаже и най-лошия за него, тъй като вероятността човек да почине на този празник е по-голяма, отколкото във всеки друг ден от годината. Мрачното твърдение се основава на статистически данни, проучвани от швейцарски учени в продължение на 40 години.

Изминаването на още една година от живота не е такъв проблем само по себе си, колкото самият ден, в който това се отбелязва, установили учените. Оказало се, че на рождените дни зачестяват смъртните случаи от инфаркт, удар, падания, самоубийства и дори от рак. Като цяло, хората над 60 години са изложени на 14 % по-голяма опасност да починат именно на рождения си ден.

Ето и черната статистика. Смъртните случаи от инфаркт, станали на рождения ден на хората, са с 18,6 % повече от тези в останалите дни от годината. 21,5 % е увеличението на фаталните изходи от удар на този ден, предимно при жените. И при двата пола свършването на живота поради рак е с 10 % по-често на годишнините.

Една от причините, особено при възрастните хора е, че покрай празника се увеличава и стресът, обясняват учените. Особено при тези с високо кръвно налягане, рискът да получат удар на рождения си ден се увеличава сериозно.

При мъжете над 60 години има и друга опасност – около рождените им дни зачестяват случаите на самоубийства с огромен процент – 34,9 %. С 28,5 % повече са случайните смъртни случаи на рождения ден, които не са свързани с автомобилни катастрофи, а с 44 % е увеличението при фаталния изход от падания. Опасността от такива случки е не само на рождения ден, а започва да расте 4 дни преди него.

Не са малко и примерите на известни хора, починали навръх рождения си ден. Актрисата Ингрид Бергман умира на 67-мия си през 1982 г. Животът на Уилям Шекспир приключва на 52-рия му през 1616 г. при неизяснени обстоятелства.


Инстрейд Застрахователен брокер

Отбелязано с:  

Коментирай