Най-застрашените от кризата в еврозоната страни


Великобритания е страната, която е най-уязвима на кризата в еврозоната и икономическите проблеми на страните от валутния съюз, според доклад на консултантската компания Maplecroft. Заради голямата си икономическа интеграция със страните от еврозоната и невъзможността да се справи сама със забавяне на икономиката, Великобритания би пострадала най-много, ако текущата криза се влоши, твърдят авторите на […]

е страната, която е най-уязвима на кризата в еврозоната и икономическите проблеми на страните от валутния съюз, според доклад на консултантската компания Maplecroft. Заради голямата си икономическа интеграция със страните от еврозоната и невъзможността да се справи сама със забавяне на икономиката, би пострадала най-много, ако текущата се влоши, твърдят авторите на доклада. Така например, ако икономиките на Испания или Италия се сринат, износът на Великобритания ще намалее със 7 %, а банковият й сектор ще загуби 95 милиарда лири, което е 7 % от БВП.

Сред останалите най-застрашени страни са още скандинавските държви, централна и източна Европа и някои африкански страни. В първите 10 са Великобритания, Полша, Унгария, Чехия, Мавритания, Мозамбик, Мавриций, Швеция, Исландия и Капе Верде. Общо 17 страни по света са посочени като изложени на изключително голям , като между тях е Румъния. България успява да се „спаси“ и влиза в категорията на държавите, изложени на голям, но не и на изключителен . В тази категория е и САЩ.

Класацията е съставена от 169 страни, като са изключени членките на еврозоната. Степента на уязвимост е изчислена на база директни инвестиции в зоната на еврото, връзки с банките в еврозоната, както и национални фактори като фискален баланс, публичен дълг, инфлация и валутни резерви.

Великобритания се оказва в „перфектната буря“ от икономически данни и показатели, които я правят най-уязвима на проблемите на валутния съюз. Около 50 % от външната търговия на страната е със страни от еврозоната. Външните инвестиции в страната, идващи от този регион, произвеждат 20 % от целия британски БВП. Британските банки държат ценни книжа на банки и държави от еврозоната за 380 милиарда лири, което прави 27 % от британския БВП. Рискът се увеличава и заради големия бюджетен дефицит на страната, който е около 8 %, и нетния публичен дълг от над 80 % от БВП. По този начин възможностите на Великобритания да реагира сама на европейска криза са силно ограничени, обясняват от Maplecroft.

Заради сериозните си икономически връзки с валутния съюз сред най-застрашените са още Полша, Унгария, Чехия, Швеция и Дания. Все пак Maplecroft предвижда собствените механизми за стабилност на Полша да се подобрят с времето и опасността за тази страна да намалее.

Африканските държави Мозамбик, Мавртания, Мароко и Кот Д’Ивоар също остават без пазар и без възможност да се справят сами, ако еврозоната изпадне в дълбока депресия. Така например Мозамбик ще изгуби 60 % от пазара на произвежданите в страната горива и минни продукти, а Кот Д’Ивоар ще загуби 30 % от износа на селскостопански продукти.

В анализа си Maplecroft посочва недостатъците на голямата икономическа интеграция между страните, както и силните връзки със страни, които не са в еврозоната, но са пряко изложени на риск от кризата в нея. Експетите съветват държавите да диверсифицират търговските си партньори, за да могат да се справят с възникнало ниско търсене от основните си пазари. Това може да стане чрез търговия с трети страни или концентрация на вътрешния пазар, обясняват от Maplecroft.


Коментирай