Над 500 лекари от 53 държави работят у нас (видео)


Две войни в две различни точки на света очертават пътя на Елла и Набил към България. Тя е от Северна Осетия, Русия, а той от Сирия. Родителите на д-р Елла Тодорова заминали за България. Тя обаче избрала да остане в родината си и да следва медицина. И д-р Набил Хаят идва у нас неслучайно.  Няколко […]

Две войни в две различни точки на света очертават пътя на Елла и Набил към България. Тя е от Северна Осетия, Русия, а той от Сирия. Родителите на д-р Елла Тодорова заминали за България. Тя обаче избрала да остане в родината си и да следва медицина. И д-р Набил Хаят идва у нас неслучайно. 

Няколко години по-късно и двамата

не съжаляват за избора си

Признават обаче, че са имали колебания дали да лекуват у нас. Въпреки плановете да продължат професионалния си път на наша земя и двамата са критични към здравната ни система. Единодушни са, че има много какво да се желае. 

И ако Елла и Набил са избрали да лекуват българските пациенти, то стотици други наши лекари търсят реализация зад граница. През миналата година

повече от 500 медици са поискали сертификат за работа в чужбина

от Българския лекарски съюз.

По данни на съюза 530 медици от 53 държави работят у нас. Най-много са македонските специалисти, следвани от турските и индийските. Лекарите от Русия се нареждат плътно зад тях. Голяма е групата на сирийците и гърците. По един лекар има от Франция, Дания и Австралия.

Държавата, в която емигрират най-много български лекари – Германия, е представена само от двама свои медици. Съединените щати и Великобритания имат равен брой специалисти у нас – по пет. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай