МО спря протест на музиканти


Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ избра нетрадиционен начин за протест срещу ниското си заплащане. Музикантите решиха да излязат на сцената в светлоотразителни жилетки, за да протестират, че взимат по-малко пари дори от служителите по почистването на града, съобщи Нова ТВ. Много почитатели на класическата музика пожелаха да ги подкрепят, като присъстват на концерта им във Военния […]

Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ избра нетрадиционен начин за протест срещу ниското си заплащане.

Музикантите решиха да излязат на сцената в светлоотразителни жилетки, за да протестират, че взимат по-малко пари дори от служителите по почистването на града, съобщи Нова ТВ.

Много почитатели на класическата музика пожелаха да ги подкрепят, като присъстват на концерта им във Военния клуб в столицата, но той не се състоя. Причината не, че от Министерството на отбраната, под чиято шапка е Клубът, не са позволили на музикантите да излязат на сцената, изразявайки своето недоволство, с аргумента, че са деполитизирано ведомство.

Пред медиите музикантите споделиха, че заплатите им са около 400 лв. и са замразени от 10 години.

Заплатите на оркестъра се плащат от Столична община, тъй като той е общински. На „Софийски солисти“ обаче не се полага държавна субсидия, а концертите им винаги са със свободен вход. Все пак зам.-кметът на София Тодор Чобанов обеща пред БНТ повишаване на заплатите „в рамките на възможното“, като брутното възнаграждение бъде увеличено от около 620 лв. до 730-740 лв.

„Софийски солисти“ съществуват повече от половин век и всеки от музикантите е със статут на концертмайстор, припомня БНТ.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай