Монета от 1 цент продадена за 2,35 млн. долара


Медна монета от 1 цент, нумизматична рядкост, сечена в САЩ през 1793 година, беше продадена на търг в гр. Орландо, щата Флорида, за сумата от 2,35 млн. долара. Аукционът е организиран от тръжна къща „Херитидж окшънс“. Високата цена на пенито, както по традиция се наричат монетите с този номинал, се обяснява с факта, че именно […]

Медна монета от 1 цент, нумизматична рядкост, сечена в САЩ през 1793 година, беше продадена на търг в гр. Орландо, щата Флорида, за сумата от 2,35 млн. долара.

Аукционът е организиран от тръжна къща „Херитидж окшънс“. Високата цена на пенито, както по традиция се наричат монетите с този номинал, се обяснява с факта, че именно през 1793 г. САЩ за пръв път пускат собствени пари.

На реверса на монетата е изобразена верига от 13 преплетени пръстена, които символизират единството на 13-те първи американски колонии.

След като центът е бил отсечен, мнозина са критикували дизайна, виждайки във веригата символ на робството. По тази причина тя скоро е заменена с венец, разказва Грег Роухан, президент на“Херитидж окшънс“.

Името на новия собственик на монетата не се съобщава.

За пръв път монетата се появява на търг през 1879 г. Тогава е купена за 76 долара.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай