Момиче се укривало 2 дни от нападателите на университет в Кения


Медицински екип откри младо момиче, оцеляло при нападението в университета в Гариса, Североизточна Кения, при което екстремисти убиха 148 души, информира Асошиейтед прес. 19-годишната Синтия Каротич се укривала от нападението в четвъртък. От болничното си легло тя разказа, че се пъхнала в голям шкаф и се покрила с дрехи, отказвайки да се покаже, дори когато […]

Медицински екип откри младо момиче, оцеляло при нападението в университета в Гариса, Североизточна Кения, при което екстремисти убиха 148 души, информира Асошиейтед прес.

19-годишната Синтия Каротич се укривала от нападението в четвъртък. От болничното си легло тя разказа, че се пъхнала в голям шкаф и се покрила с дрехи, отказвайки да се покаже, дори когато някои от състудентите ѝ излезли, подчинявайки се на нарежданията на нападателите от групировката „Аш Шабаб“.

Младата жена не повярвала, че спасителите, които я призовавали да излезе от скривалището си, са там, за да ѝ помогнат

и първоначално помислила, че са от ислямистите.

При нападението на ислямистите срещу общежитие на университета в Гариса бяха убити 147 души и ранени 79. Кенийските сили успяха да освободят 587 студенти, които нападателите взели като заложници.

Арестувани бяха петима души по подозрение в съучастие в атаката,

съобщиха световните агенции, като се позовават на говорителя на МВР на Кения Мвенди Нджока.

Трима от задържаните били координатори на нападението. Те били заловени, когато се опитвали да избягат в Сомалия.

Двама били арестувани в района на университета, уточни говорителят, цитиран от ДПА и Франс перс. Единият бил танзанец, идентифициран като Рашид Чарлз Мбересеро. Той се укривал на тавана на университета и имал гранати.

Вторият задържан бил пазач на университета, Осман Але Дагане, кениец от сомалийски етнос. Властите подозират, че той помогнал на нападателите да влязат в сградата.

Президентът на Кения Ухуру Кениата обеща да вземе твърди мерки срещу ислямските бунтовници,

съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

В телевизионно обръщение президентът заяви, че борбата срещу тероризма е станала изключително трудна, защото „онези, които планират и финансират нападения като това в град Гариса, са дълбоко закрепени“ в кенийското общество и „са смятани за обикновени и безобидни хора“.

„Радикализацията, която поражда тероризма, протича посред бял ден, в кораническите училища, домовете и джамиите с безскрупулни имами“, каза Кениата.

Президентът обеща, че ще направи „всичко възможно, за да защитя нашия начин на живот“ и

призова за повече помощ от мюсюлманската общност в изкореняването на радикалните елементи,

предаде Ройтерс.

Кениата увери също, че сомалийската бунтовническа групировка „Аш Шабаб“, която извърши кървавото нападение в университета, няма да бъде способна да създаде ислямски халифат в Кения.

Във връзка с нападението в Гариса президентът обяви тридневен национален траур.  


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай