Можем да обучим мозъка си да иска здравословна храна


Още по темата Хапвайте повече плодове за здраво сърцеПреди 22 часа Тенът от зеленчуци е по-привлекателен от слънчевияПреди 1 ден Доматите понижават риска от рак на простататаПреди 5 дни Мозъкът може да бъде научен да предпочита здравословната храна пред силно калоричните храни, твърдят американски учени, цитирани от Би Би Си. Това може да стане чрез […]

Още по темата

  • Хапвайте повече плодове за здраво сърце
    Преди 22 часа

  • Тенът от зеленчуци е по-привлекателен от слънчевия
    Преди 1 ден

  • Доматите понижават риска от рак на простатата
    Преди 5 дни

Мозъкът може да бъде научен да предпочита здравословната храна пред силно калоричните храни, твърдят американски учени, цитирани от Би Би Си.

Това може да стане чрез диета, с която хората не гладуват.

Специалистите от университета Тъфтс в САЩ твърдят, че зависимостта към храната може да бъде променена. Те са сканирали центъра за пристрастяване в мозъка на малка група мъже и жени. Резултатите показват силен апетит към здравословни нискокалорични храни.

„В началото на живота си ние не обичаме пържени картофки, нито мразим например пълнозърнестата паста. Това се случва с течение на времето в отговор на консумацията на вредни храни“, казва проф. Сюзан Робъртс от Университета в Бостън, която е един от авторите на изследването.

След като един човек се пристрасти към нездравословните храни, той обикновено трудно променя хранителните си навици и трудно се решава да отслабне.

В изследването си проф. Робъртс обаче твърди, че мозъкът може да бъде обучен да харесва здравословни храни.

В проучването е изследвана онази част от мозъка на 13 души с наднормено тегло, която е свързана с наградите и пристрастяването. Осем от участниците следват и специално създадена програма за отслабване. Фокусът пада върху промяната на предпочитанията чрез предписването на диета, която е богата на фибри и протеини и бедна на въглехидрати.

Диетата не позволява на участниците да огладнеят, защото това е моментът, когато се проявява желанието за ядене и нездравословната храна изглежда много примамлива.

Останалите петима участници не са спазвали диета за отслабване.

Проучването е продължило 6 месеца. Участниците са се подложили на изследване на мозъка със скенер.

Оказва се, че в мозъка на тези, които са следвали програмата за отслабване, са настъпили промени в дяла за награди и зависимости. Участниците са разгледали картини на различни видове храна, а здравословната нискокалорична храна е предизвикала повишена реакция. Това показва по-голяма радост от здравословната храна.

Центърът за награди в мозъка показва също така, че реакцията към нездравословни и висококалорични храни е отслабнала.

Учените от университета в Бостън сравняват откритието с друг метод за отслабване – стомашният байпас.

Според тях макар че стомашният байпас разрешава проблема с отслабването, той може да унищожи радостта от храната, а не да направи здравословните храни по-желани – какъвто е ефектът от новото откритие.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай