Мийте чиниите на ръка, за да предпазите децата от алергии


Миенето на чиниите на ръка може да намали детските алергии, съобщи „Лайв сайънс“. Шведски учени установиха, че когато семейството мие съдовете на ръка, рискът децата да развият алергия е с 40 процента по-малък в сравнение с домовете с миялни машини. Обяснението вероятно е, че при традиционния начин на почистване по чиниите остават бактерии. Това е […]

Миенето на чиниите на ръка може да намали детските алергии, съобщи „Лайв сайънс“.

Шведски учени установиха, че когато семейството мие съдовете на ръка, рискът децата да развият алергия е с 40 процента по-малък в сравнение с домовете с миялни машини.

Обяснението вероятно е, че при традиционния начин на почистване по чиниите остават бактерии. Това е полезно, защото закалява децата.

Резултатите от изследването подкрепят т.нар. хипотеза за прекалената хигиена. Според нея излагането на децата на микроби в най-ранна възраст стимулира имунната им система и това може да намали риска те да развият алергии.

Миенето на съдовете на ръка е свързано и с други фактори на начина на живот, които също могат да увеличават излагането на микроби, каза ръководителят на изследването д-р Бил Хеселмар от университета на Гьотеборг. Такива семейства обикновено са с по-ниски доходи и пренаселена жилищна площ. Всички те са свързани с намален риск от алергии.

Предишни изследвания показаха, че децата, започнали живота си на село и с повече братя и сестри, както и живеещите в развиващи се държави, страдат по-малко от алергии.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай