Луната е резултат от сблъсък на Земята със сходна планета


Отдавна се смята, че Луната е формирана в резултат на голям сблъсък на Земята с подобна на Марс протопланета, наречена Тея. Резултатите от ново изследване показват, че размерите и съставът на протопланетата, която се е блъснала в младата Земя, са били сходни с нейните, съобщи ЮПИ. „Земята и Луната не са двойници, формирани от една […]

Отдавна се смята, че Луната е формирана в резултат на голям сблъсък на Земята с подобна на Марс протопланета, наречена Тея. Резултатите от ново изследване показват, че размерите и съставът на протопланетата, която се е блъснала в младата Земя, са били сходни с нейните, съобщи ЮПИ.

„Земята и Луната не са двойници, формирани от една и съща планета, но в известен смисъл са като сестри, отрасли в една и съща среда“, заяви астрофизикът Хагай Перец от Технологичния институт в Хайфа, Израел.

Учените знаят, че съставът на Земята и Луната са удивително сходни. Именно в това е проблемът.

Вероятността Земята да е имала двойник бе смятана за нищожна. Новото изследване оборва това виждане.

„От около 30 години въпросното противоречие е голямо предизвикателство за учените, които се опитват да разберат как се е формирала Луната – поясни ръководителката на изследването Алесандра Матробуоно-Батисти от института. – Надеждата бе, че компютърни симулации ще намерят отговор на този въпрос, но се оказа, че резултатите от нови и предишни симулации са едни и същи.“

Матробуоно-Батисти, Перец и колегите им ползвали разработен наскоро компютърен модел, за да изследват вероятностите за планетни сблъсъци. Моделът симулирал ранна звездна система, включваща бъдещи планети – 85-90 планетни ембриона и 1000-2000 солидни тела, за които се смята, че съществуват в протопланетарни дискове и отломки от тях.

Така учените си дали сметка, че формирането на планети „сестри“ и сблъсъците между тях са по-чести, отколкото се е предполагало досега.

„Телата, които се блъскат в планети, са по-сходни с тях в сравнение с останалите планети в същата звездна система“, отбеляза Матробуоно-Батисти.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай