Лондон 2012: Кой плаща сметката?


Организирането на Олимпийски игри е прескъпо занимание, което обаче се отплаща с огромни приходи за организаторите и икономиката. Покриването на разходите до голяма степен се осъществява благодарение на спонсорите. В замяна пък те получават ексклузивни права да продават продуктите си в рамките на олимпийските събития и обират също толкова солидна част от общите приходи и […]

Организирането на Олимпийски игри е прескъпо занимание, което обаче се отплаща с огромни приходи за организаторите и икономиката. Покриването на разходите до голяма степен се осъществява благодарение на спонсорите. В замяна пък те получават ексклузивни права да продават продуктите си в рамките на олимпийските събития и обират също толкова солидна част от общите приходи и печалби от игрите. Ето основните спонсори на Лондон 2012. 11-те най-големи спонсори за последните 3 години са генерирали приходи от 957 милиона долара от събития, свързани с Олимпиадата. Това е около 40 % от общите приходи на Игрите.

Coca-Cola

Ексклузивен доставчик на безалкохолни напитки

За пръв път компанията спонсорира Олимпийските игри в Амстердам през 1928 година. Днес Coca-Cola е компанията с най-дълга история като спонсор. Тя бе основен спонсор на пренасянето на Олимпийския огън, основно на музикалните събития, свързани с това.

В рамките на кампанията “Move to the Beat” Coca-Cola позволи на 100 тийнейджъри, поканени на снимките на видеоклипа, за го качат в социалните мрежи преди официалното пускане. Компанията събра още 45 младежи от бедни райони на Великобритания да участват в екипа за подготовка на Игрите.

Dow

Официална химическа компания

Обявяването на Dow за спонсор през 2010 г. предизвика противоречиви реакции заради инцидент през 1984 г. в Индия, при който заради изтичане на газ от компанията Union Carbide умират стотици души в щата Бхопал. Dow купи Union Carbide през 2001 г.

McDonald’s

Ексклузивен доставчик на хранителни продукти на дребно

Веригата за бързо хранене спонсорира Олимпиада за пръв път през 1976 г. в Монреал. Но още през 1968 г. компанията участва в изхранването на игрите като спуска от въздуха сандвичи на болни американски атлети в Гренобъл. По време на Лондон 2012 в рамките на 29 дни компанията очаква да продаде над 1,75 милиона менюта в четирите си ресторанта в Олимпийския парк. Там е и най-големият в света ресторант на McDonald’s.

Компанията организира и световен конкурс, за да заведе 200 деца н Игрите и да ги срещне със спортистите.

Procter & Gamble

Ексклузивен доставчик на продукти за лична хигиена и домакински продукти

Компанията стана спонсор едва преди 2 години. Тя използва връзките си с Олимпиадата, за да се рекламира като „Горд спонсор на майките“, като в рекламната си кампания включи майките на колоездачите Крис Хой и Виктория Пенделтън, бегачката Пола Радклиф и състезателката по седмобой Джесика Енис.

Компанията осигури билети на 160 майки на олимпийски състезатели и им организира кампус близо до Лондон бридж, в който да си почиват.

Visa

Ексклузивен доставчик на разплащателни услуги

Световен спонсор от 1986 г. Visa инсталира 3200 терминала за безконтактни разплащания в олимпийските съоръжения, през които могат да се извършват дребни плащания чрез карти Visa или мобилни телефони. В последната рекламна кампания е включено и поздравление към плувеца Майкъл Фелпс, който е рекордьор по олимпийски медали.

Други спонсори: Acer, Atos, Origin, GE, Omega, Panasonic


Отбелязано с:  

Коментирай