Личният секретар папата: Франциск е легитимен папа


Личният секретар на папа Франциск и на почетния папа Бенедикт Шестнадесети монсеньор Георг Генсвайн даде интервю за италианския седмичник „Ил мио папа“ (Моят папа). Един от въпросите е свързан със спекулациите, че „легитимен папа“ продължава да бъде Бенедикт Шестнадесети, тъй като не се е отказал от понтификата, а само от активното изпълнение на изискваните от […]

Личният секретар на папа Франциск и на почетния папа Бенедикт Шестнадесети

монсеньор Георг Генсвайн даде интервю

за италианския седмичник „Ил мио папа“ (Моят папа).

Един от въпросите е свързан със спекулациите, че „легитимен папа“ продължава да бъде Бенедикт Шестнадесети, тъй като не се е отказал от понтификата, а само от активното изпълнение на изискваните от него функции.

Макар спекулациите да нямат официален източник, те се разпространяват извън ватиканските стени и вероятно отразяват настроенията на някои клерикални среди, които са недоволни от политиката на Франциск за реформа на Римската курия – централния административен апарат на Държавата Ватикана и на Светия престол.

„Смятам, че това е теологична и логическа глупост. Словото на оттегляне (от Свети-Петровото служение), което Бенедикт Шестнадесети произнесе на 11 февруари 2013 година в Залата на консисторията (събранието на кардиналите), е неоспоримо ясно.

Няма никакво място за „тълкувания“. Оттеглянето бе последвано от периода на Овакантения престол, от конклава и накрая от избора на нов папа.

Легитимният папа се казва Франциск,“

отговаря монсеньор Генсвайн.

По-нататък той разкрива подробности как лично Бенедикт Шестнадесети го е уведомил за решението си още на Коледа 2012 година.

„Да, знаех (предварително). Естествено, трябваше да пазя тайната. Който познава папа Бенедикт знае, че веднъж вземе ли решение, не отстъпва от него и не се разколебава. Дълбоко бях натъжен, но не можех да го показвам външно.

Той ме извика. Бяхме само двамата и ми каза, че след много размисъл и молитви е стигнал „пред Господа Бога“ до решение от огромна важност –

за доброто на Църквата желае да се оттегли от Свети-Петровото служение.

Подчерта, че решението е взето при пълна свобода на волята и със съзнанието за тежките последици. Когато ми го заяви, решението бе вече взето. Още двама души знаеха, но бяха обвързани с папската тайна.

Бях шокиран. Понечих да му противореча, но безуспешно. Много време ми бе необходимо, за да преглътна това решение. Помогна ми спокойствието и
решителността, с която папа Бенедикт бе изживял този избор, подкрепян от вярата и от Божието милосърдие.

Само веднъж говорих (на тази тема) с едно от двете лица, които също знаеха. Направих го, за да си вдъхна кураж, по-скоро да се окуражим взаимно. Оттогава все повече неща проумявам…

На 24 април 2005 година, на тържественото богослужение за началото на понтификата, папа Бенедикт Шестнадесети каза: Молете се за мен, за да не побягна от страх пред вълците.

В своя понтификат той не побягна пред вълците, а се изправи срещу тях със смелост, решителност и сила. Със същата смелост, решителност и сила взе
изключителното решение, когато почувства, че силите му го напускат,“ разказва отец Георг, който е на 58 години и също като почетния папа е роден в Германия.

Той отговаря и на почти интимния въпрос: В живота ви на свещеник как ви се отразява вашият външен вид и телосложение, как се чувствате пред жените, които не свалят поглед от вас?

„Време е да престанем да драматизираме.

Да, в началото бях впечатлен, когато ме сравняваха с актьора Джордж Клуни и с други лица от киното.

Подсмивах се, а после престанах да обръщам внимание. Знам, че някои се спират пред външния вид и телосложението. От нас зависи обаче да дадем да се разбере, че има нещо друго, нещо по-духовно и дълбоко, което е много по-важно,“ споделя монсеньор Генсвайн.

Попитан дали тази Коледа трябва да бъде прекарана под знака на бедността заради многобройните икономически проблеми в Италия и извън нея, личният секретар на двамата живи папи посочва, че и в предходните години положението не е било по-добро, защото винаги има бедствия, бедност, самота и болка.

Според него

Коледният дар се състои в намирането на смелост да се приемат тези предизвикателства, съчетана с дух на благодарност и надежда.

Списанието „Ил мио папа“ бе пуснато тази година от издателството „Арналдо Мондадори едиторе“ с подзаглавието „Единственият в света седмичник за папа Франциск“. Издателската къща е собственост на бившия премиер Силвио Берлускони, а неин президент е дъщеря му Марина.


VESTI.bg

Коментирай